ZAVESE ZA KUPATILO - KAKO SE BIRAJU, A KAKO MONTIRAJU

ZAVESE ZA KUPATILO - KAKO SE BIRAJU, A KAKO MONTIRAJU

Kupovina novih zavesa predstavlja najjednostavniji način da poboljšate izgled kupatila, međutim pre kupovine treba dobro razmisliti kakva vam je zavesa potrebna. 

Budući da se ne radi o velikoj investiciji, kao kod pločica, ovog puta nećemo davati savete vezane za dizajn, već ćemo se fokusirati na odabir matererijala, dimenzije, postavljanje i održavanje. Ipak, kada je reč o vizuelnom utisku, pomenimo na početku nekoliko osnovnih pravila:

  • Ukoliko je kupatilo jednostavno ili nije odavno renovirano, višebojna, vedra zavesa odvlači pažnju sa ostalih elemenata;
  • Ako je kupatilo elegantno, sa kvalitetnim pločicama, tada će zabavan dizajn (npr. scene iz akvarijuma) pokvariti opštu sliku;
  • Kod većine prosečnih kupatila, potpuno je dovoljno da pronađete zavesu koja imati jednu od ključnih boja u kupatilu;
  • Važno je da ne koristite nijanse koje su slične ali nisu iste, kao i da izbegnete vrlo tradicionalne dezene (npr. dve paralelne linije) ako je kupatilo moderno;
  • Razmislite o belim zavesama sa tamnijim printom (geometrijski oblici, životinje, itd), jer takve se zavese uklapaju u gotovo svako kupatilo.

Budući da spuštena zavesa zauzima proporcionalno veliki deo vidnog polja u kupatilu, zamislite kako će zavesa izgledati kada bude postavljena, jer neki dezen vam se može svideti kada je zavesa savijena i spakovana ali ne i u kupatilu.

Uvek kada je to moguće, težite da nosač ušrafite u tiplove koji su u zidu, a ne u pločicama

Zavese za kadu i zavese za tuš

Zavese za tuš se već decenijama manje koriste, jer su povoljne tuš kabine učinile tuš oivičen samo zavesom prevaziđenim. Tuševi sa zavesom i dalje su česti u vikendicama, a viđamo ih i u sekundarnim kupatilima. Interesantno, sa pojavom tuševa u nišama i tuševa sa paravanima u novije vreme, vratilo se i interesovanje za tuš zavese. Iako u časoposima za uređenje enterijera možemo videti isključivo niše za tuširanje koje su otvorene sa prednje strane, mnogi kupci naknadno dodaju tuš zavesu, jer je tako toplije i dolazi do manje prskanja.

Izbor zavesa za tuš veoma je jednostavan - potrebno je samo da dužina bude dovoljno velika, što u praksi znači da ćete verovatno montirati nosač na potrebnu visinu, tako da zavesa bude 1-2 cm iznad poda. Na tuševima bolje deluju zavese veće visine, poput onih od 220cm, a zavisno od broja stranica koje je potrebno pokriti, neke zavese za kadu mogu biti prekratke u ulozi zavesa za tuš.

Dimenzije zavesa za kadu

Standardne dimenzije zavesa za kadu su 150x200cm i 180x200cm, ali moguće ih je kupiti i u drugim dimenzijama. Najčešće dužina kada u Srbiji je od 140 do 180cm, dok je manja dimenzija 70cm, tako da je širina zavese od 180cm uglavnom dovoljna za većinu kada. Ta širina će pokriti celu dužinu kade sem poslednjih 20-40cm, što ne predstavlja problem, jer se radi o suprotnom kraju kade od onoga gde se koristi tuš, tako da nema prskanja. Za korišćenje zavesa za kupatilo na tuševima, zavesa širine 180cm može da pokrije dve stranice od po 90cm, što je više nego adekvatno, jer je su to dimenzije i većine tuš kabina.

Kada se zavesa dužine (visine) 200cm koristi za kadu, savetujemo da se ona postavi dovoljno visoko, tako da ne upada više od 20-30cm u kadu. Ako je zavesa predugačka, kupači će slučajno povlačiti zavesu koja previše upada u kadu, što će dovesti do pucanja alkica, a takva zavesa će se i više prljati.

Težina zavese je takođe faktor koji vredi uzeti u obzir. Povoljnije zavese imaju težinu od oko 40g/m², a najkvalitetnije i najskuplje zavese čak i preko 120g/m². Teže zavese su uglavnom prijatnije na dodir, odlično toplotno izoluju kadu i moguće ih je dugo koristiti, međutim zahtevaju bolji sistem za kačenje. Laganije zavese su lakše za kačenje i mogu se lako savijati unutar kade tako da smanjuju šanse za povlačenje i pucanje alkica. Zavese od polietilena su najlakše, one od poliestera malo teže, dok su najteže zavese od poliesterskih vlakana, koje podražvavaju prirodne materijale.

Klasičan Г nosač zavese za kadu, sa lančićem za stabilizaciju ušrafljenim u plafon

Kombinacija paravan - zavesa

Stakleni paravani koji menjaju jednu ili dve stranice tuša, kao i paravani za kade, koji se postavljaju iza glave kupača, ne samo da otvaraju nove mogućnosti za uređenje kupatila, već čine i postavljenje zavese za kupatilo daleko lakšim. Kada je na jednom kraju zavese zid, a na drugom paravan, dovoljno je postaviti elstičnu šipku između te dve čvrste površine i zavesa za kupatilo biće odlično pričvršćena. U toj varijanti nema potrebe za bušenjem zidova, za nosačima koji vise sa plafona, niti za Г nosačima koji će se kriviti pod težinom zavese, već će sve izgledati uredno lepo, da ne pominjemo lakoću korišćenja.

Montaža zavese za kupatilo

Sam metod kačenja zavese najviše zavisi od vrste garnišne na koju se zavesa postavlja. U ponudi su garnišne sa šinom, na koje se ubacivanjem klizača kači zavesa, ali one umeju biti iritantne zbog malih dimenzija štipaljki, koje se teško otvaraju i žuljaju prste. Što se tiče kružnih alki, one se u većini slučajeva prodaju sa kopčama koje se lako zatvaraju, čime se ubrzava kačenje zavese na alke i njena montaža na šipku. U ponudi su i zavese koje su proštepane na vrhu i ostavljaju tek toliko prostora da se zavesa navuče na šipku. Ovaj metod postavljanja je najjednostavniji, jer ne iziskuje mnogo truda oko kačenja i kopčanja, ali otvara najmanje prostora za njeno pomeranje.

Montaža nosača je jednostavna ako se fleksibilni nosač oslanja na dve čvrste površine, ali zahteva trud ako je potreban Г nosač. Kod postavljanja Г nosača bitno je čvrsto ušrafiti nosač u zid, pri čemu je dobra ideja da se nosač postavi na tri šrafa, pri čemu se jedna rupa bušu u pločici, dok se druge dve buše preko fuge između pločica. Ako je kada duža od 140cm verovatno će vam biti potreban i plafonski nosač, koji možda neće delovati idealno u kupatilu, ali bez njega će cela kostrukcija izgledati daleko lošije, a pritom će biti i na ivici pada. Za tuševe koji koriste 90+90cm Г nosač nije neophodan plafonski element, ali je potrebno dobro ušrafiti oba kraja.

Skrivena šipka za zavesu - vrlo elegantno rešenje 

Pranje zavese za kupatilo

Neredovnim čišćenjem zavesu za kadu, pored buđi, plesni i fleka od sapuna, zavesa za kadu će postati “dom” mnogobrojnim bakterijama. Istraživanja su pokazala da je zavesa element u kupatilu na kojem živi najviše bakterija, iz jednostavnog razloga jer se najređe pere, iako je u realnosti pranje zavese veoma lako.

Najbolje je toplom vodom isprati deo zavese koji je u kadi odmah posle kupanja, kako se sapunica ne bi zadržavala na zavesi. Uvek kada perete kupatilo, donji deo zavese treba očetkati rastvorom sirćeta u vodi i potom isprati. Za ispiranje upornijih fleka, posebno posle dužeg korišćenja, najbolje je koristiti rastvor izbeljivača u vodi. Nakon nanošenja rastvora na zavesu i prolaska desetak minuta, rastvor treba isprati toplom vodom. Na nekim zavesama ne sme se koristiti izbeljivač, što je naglašeno na deklaraciji. Kada je reč o pranju u veš mašini, to zavisi od vrste zavese, tj. od materijala. Ako je pranje u veš mašini moguće, zavese se po pravilu peru odvojeno od drugih artikala,

Ako vam se nakon čitanja ovog teksta čini da je izbor zavese za kupatilo komplikovan proces, nismo imali nameru da stvorimo takav utisak, već samo da skrenemo pažnju na neke od faktora koje treba uzeti u obzir prilikom kupovine. Uživajte u izboru vaše nove zavese za kupatilo, jer 90% kupatila imaće koristi od zavese, pre svega u vidu povećanog komfora kupača, kao i veće urednosti kupatila.