IDEJE ZA UGRADNJU UMIVAONIKA

IDEJE ZA UGRADNJU UMIVAONIKA

Trenutak kada se bira kupatilski nameštaj je jedan od najzabavnijih koraka prilikom opremanja doma i ključan je za uređenje kupatila. Ogromna ponuda umivaonika najrazličitijih oblika i dimenzija otvara prostor za stotine različitih načina da se umivaonik uklopi sa podlogom, bilo da su u pitanju ormarići za kupatila ili ploče od drveta, stakla ili kamena. Trendovi koji nam pružaju inspiraciju za uređenje kupatila ukazuju na vrlo praktična nova rešenja, te iako svako rešenje ima ogroman broj varijacija, izdvojili smo za vas nekoliko ideja za koje verujemo da mogu naći odličnu primenu u svakom domu. U Kerametalu možete pronaći sve tipove umivaonika prikazane u ovim rešenjima, kao i kupatilski nameštaj koji odgovara predloženim stilovima.

NADGRADNI UMIVAONICI

Nadgradni umivaonici, na engleskom poznati kao countertop ili over counter, su svakako najlepši tip umivaonika, a to se posebno odnosi na Art umivaonike koji se postavljaju na ravnu ploču. Ovaj tip umivaonika zahteva visoku slavinu ili zidnu slavinu, koje takođe možete nabaviti u Kerametalu po odličnim cenama. Neke od ideja za nadgradne umivaonike koje smo ovde izdvojili delo su čuvenih dizajnera, dok su drugi nastali u stolarskoj praksi, ali u oba slučaja reč je o odličnim rešenjima.

Ploča u obliku latiničnog G je jedan od lakših projekta, koji možete veoma lako i sami sastaviti. Ovaj tip ploče oslobađa značajan prostor, dok u isto vreme prikriva odvod i pruža vam priliku da smesitite nekoliko sitnica ispod umivaonika. Odgovara bilo kom tipu nadgradnog umivaonika.

Ormarići za kupatila ovog tipa već zahtevaju angažovanje stolara, a ono što nam se posebno dopada na rešenju je to što je podignuto od poda, zatim to što nema horizontalnih pregrada niti ručica, kao i to što su fioke veoma lepog kvadratnog oblika. Iskustvo pokazuje da je u duboke fioke moguće smestiti više predmeta nego na police iste površine.

simetrični dizajn

Na slici je jedna od bezbroj varijanti dizajna koji se bazira na simetriji između dela iznad i ispod ploče, pri čemu je ploču moguće produžiti levo i desno, ali je bitno da deo oko ogledala i deo ispod ploče budu istog dizajna. Ogledala za kupatilo koja koja će odgovarati odabranom dizajnu možete takođe naručiti na našem sajtu.

stepenasto rešenje

Stepenasti dizajn je veoma popularan, a ovde ga vidimo u varijanti sa elementima relativno male širine, mada je jednako efektan i sa širokim elementima, a trik je u tome da se elementi pomalo preklapaju. Gornji od dva elementa je ispod umivaonika, kako bi sakrio odvod i poslužio kao priručna fioka, dok je drugi, niži (često i širi), pogodan za spuštanje sitnica i za predmete koji se ređe koriste. Kupatilski nameštaj ovog tipa nije komplikovan i izgleda zaista odlično.

DELIMIČNO URONJENI NADGRADNI UMIVAONICI I PODGRADNI UMIVAONICI

Većina rešenja prestižnih dizajnera i top brendova bazira se na delimično uronjenim nadgradnim umivaonicima, prema kojima se nameštaj za kupatila specijalno projektuje. Druga opcija, još luksuznija, su podgradni umivaonici, čiji je vrh potpuno u ravni ploče, a možete ih videti uglavnom u ugostiteljskim objektima. Nivo do koga se ivica umivaonika podiže iznad ormarića zavisi od dizajna ormarića i mnoge umivaonike moguće veoma je lako postaviti unutar elementa, bez obzira kako su izloženi u salonu, posebno ako imaju vertikalne stranice. Upravo zato, kada kupujete nameštaj za kupatila, često je dobra ideja poći od umivaonika, a sve ostalo će se uklopiti prema njemu.

podgradni umivaonik

Krenimo od najpopularnijeg novog rešenja, u kome ormarić i umivaonik predstavljaju integrisano rešenje, pri čemu je ivica umivaonika potpuno u ravni ploče. Reč je o klasičnom primeru podgradnog umivaonika.

podgradni umivaonik

Naredna varijanta je veoma slična, ali sa jednom velikom fiokom. U ormarić je postavljen jedan ovalni umivaonik, pri čemu se mogu koristiti i uronjeni Art umivaonici. U rešenjima ovog tipa ponekad se koriste i stakleni umivaonici, koje ne savetujemo, jer imaju kraći vek trajanja.

mašina u kupatilu

Možete dobiti mnogo prostora na drugom mestu ako uklopite neki dodatni uređaj ili element u ormarić sa umivaonikom. Mašina za veš je dobar kandidat, kao i monoblok WC šolja ili konzolna WC šolja, kod koje vodokotlić nije u samom zidu, već u izbačenom bloku ispred zida.

rustični umivaonik

Na posletku, vredi podsetiti i da se mnoga stara rešenja danas vraćaju u upotrebu, posebno otvoreni drveni elementi, kao model sa slike. Veoma su česti i modeli od drveta sa vratancima i fiokama, međutim oni pomalo liče na kredence i neobično deluju u kupatilu. Doduše, ako volite ruralni stil, i to može biti zanimljivo rešenje.