SAVETI ZA IZBOR KUHINJSKE SLAVINE

SAVETI ZA IZBOR KUHINJSKE SLAVINE

Ponuda kuhinjskih slavina je u toj meri bogata, da veliki izbor pomalo zbunjuje kupce. U našim salonima vidimo da isti kupac razmatra slavinu od 5.000 dinara i zatim slavinu od 30.000 dinara, ne znajući tačno u čemu su razlike. Nadamo se da će kupcima pomoći saveti za kupovinu slavine iz ovog teksta, pri čemu smo se trudili da se ograničimo na funkcionalne savete, jer kada je dizajn u pitanju, mnogo zavisi od drugih elemenata u kuhinji. Ako ste se pitali koju slavinu za kuhinju kupiti, na pravom ste mestu!

Slavine za visok i nizak pritisak

Posetioci sajta Kerametal.rs često nisu sigurni po čemu se razlikuju slavine za visok i nizak pritisak, odnosno slavine sa dve i slavine sa tri cevi, pa zato hajde da prvo tu nedoumicu sklonimo sa puta. Kuhinjske slavine za visok pritisak koriste se u većini slučajeva i one imaju dve cevi, jednu koja se povezuje na hladnu vodu i drugu, koja se povezuje na kupatilski bojler, pod uslovom da je kupatilski bojler pod pritiskom. Ogromna većina kupatilskih bojlera jeste pod pritiskom, a ako niste sigurni u tip bojlera, pogledajte da li bojler poseduje sigurnosni ventil, jer ako poseduje, uređaj je pod pritiskom. Tako, svi su izgledi da vam je potrebna slavina za visok pritisak, koja poseduje dve cevi.

A kada se koristi slavina sa tri cevi? Ovaj tip slavine koristi se kada je ispod sudopere postavljen protočni bojler koji nije pod pritiskom. Većina novijih protočnih bojlera, kao što je Ariston 10L NM, radi pod pritiskom, međutim kada se koriste modeli sa plastičnim kazanima, kao što je Termorad BTN-5, tada je neophodno koristiti slavinu za nizak pritisak koja koristi tri cevi. Obratite pažnju na povezivanje slavine sa 3 creva.

Hansgrohe E2 slavina proizvodi se u varijantama sa dve ili tri cevi

 

Upoznajte slavinu spolja i iznutra

Posle uzimanja pritiska u obzir najvažnije je saznati da li vaša slavina za kuhinju ima keramički mešač. Većina savremenih jednoručnih slavina poseduje keramički mešač, i samo ovaj tip slavina treba uzeti u razmatranje prilikom kupovine. Ako je slavina dvoručna, tada nema mešač, već stari sistem ventila sa gumicama, koji se teže održava. Keramički mešač je najvažniji unutrašnji deo slavine i može se lako zameniti ako slavina ne radi kako je predviđeno, čak i bez dolaska majstora. Kvalitetni mešači traju i preko 15 godina.

Još jedan preliminarni korak, pre nego što počnete da razmatrate konkretne modele, jeste izbor materijala. Većina slavina ima hromirani finiš, što slavine čini otpornijim na ogrebotine i lakšim za čišćenje. Druga opcija su mat slavine (brušeni metal), koje su jednako otporne na udarce i grebanje, ali se nešto teže čiste. Neke slavine, posebno EU proizvođača, imaju posebno obrađen površinski sloj, koji omogućava lakše čišćenje i odbija kamenac, što je uvek dobar izbor kada se kupuju mat slavine. Probajte da uklopite vašu slavinu sa drugim metalnim elementima u kuhinji, kao što su ručice i držači, dok se uklapanje sa tipom sudopere podrazumeva, posebno ako su u pitanju granitne sudopere, jer je moguće pronaći slavinu iste boje kao sudopera, često i istog proizvođača.

Grohe slavine, kao što je model Minta, poseduju StarLight finiš, koji čini slavine blistavim i olakšava čišćenje
 
 
 

Koji brend slavina odabrati?

Kada ste sigurni u vezi pritiska, vrste mešača i materijala, vereme je da odaberete brend i dizajn, kao i da odlučite da li su vam potrebne dodatne funkcije. Brendovi su veoma interesantno pozicionirani, i praktično svaki je ugrabio jednu nišu u kojoj može da se bori za potrošače, pa je tako trenutna situacija na tržištu sledeća:

  • Slavine proizvedene van Evrope (uglavnom u Kini po specifikacijama evropskih firmi koje ih kasnije prodaju) su najpovoljnije i pružaju sasvim prihvatljiv kvalitet, dok je cena slavina odlična. Ove povoljne slavine poslednjih godina imaju sve bolji i bolji dizajn.
  • Modeli domaćih proizvođača i proizvođača iz istočne Evrope su nešto skuplje i kvalitetnije. Na prvi pogled nisu mnogo drugačije od slavina iz Azije, ali je kvalitet detalja i unutršnjih elemenata bolji. Ove slavine su pouzdanije na duge staze.
  • EU brendovi, najčešće nemački, italijanski ili španski, proizvode slavine ubedljivo najboljeg kvaliteta. Međutim, ovi brendovi nude slavine u nekoliko cenovnih kategorija, tako da se slavina od 50 evra i slavina od 350 evra veoma razlikuju, mada su i najpovoljnije slavine EU brendova veoma kvalitetne.

Blanco SIlgranit slavine fantatično se uklapaju uz granitne sudopere i mogu se kupiti u kompletu sa sudoperom iste nijanse.
 
 

Dizajn slavina

Izbor dizajna slavine kupcima oduzima ubedljivo najviše vremena, što ne čudi, kada se uzme u obzir koliko je izbor šarolik. Dvoručne slavine i zidne slavine su interesantne, ali većina kupaca odlučuje se za jednoručne slavine, jer su dvoručne slavine teže za korišćenje, iako deluju retro i elegantno, dok su zidne dobro rešenje, mada za njih vlada sve manje interesovanje i EU brendovi ih uglavnom ne proizvode. Kada su jednoručne slavine u pitanju,prvo pitanje je da li posedujete duplu sudoperu, jer tada je moguće da će vam biti potrebna nešto duža slavina, što zavisi od pozicije otvora za slavinu.

Potom se zapitajte da li vam odgovara da imate visoku slavinu. Mnogi novi modeli su veoma visoki da bi se istakao dizajn, što je rešenje kojima odgovara a nekima ne. Dok su neke slavine za kuhinju oble, druge su oštrih linija, a izbor je najbolje napraviti u skladu sa linijama sudopere i kuhinjskih elemenata. Sve ostalo je potpuno individualan izbor, jer ako se dobro odabere položaj slavine (levo, desno ili centralno), ako je rotacija adekvatna, visina odgovarajuća i ako je slavina uklopljena sa dizajnom kuhinje, tada pogrešan izbor ne postoji.

 

Paffoni Red slavina je jedna od best-buy tuš slavine

 

Dodatne funkcije

Moderne slavine poseduju više mnoge opcije koje olakšavaju korišćenje i daju im dodatne funkcije, ali su i cene slavina tog tipa više. Za naredne opcije verujemo da su korisne i da za njih vredi izdvojiti nešto više novca, naravno ako verujete da ćete koristiti te dodatke.

  • Selektor. (sprejer). Ovo je veoma koristan dodatak, koji omogućava više režima rada. Nažalost, slavine koje poseduju sprejer bez sistema izvlačenja su sve ređe, tako da ako želite da birate mod rada, najčešće su jedina opcija slavine na izvlačenje.
  • Tuš slavina. Interesantan dodatak, koji preporučujemo ako kupac poseduje veliku sudoperu i ako cena unačajno viša od sličnog modela bez creva. Crevo jeste praktično, ali podrazumeva da će vam jedna ruka biti zauzeta držanjem creva, zbog čega vlasnici slavina na izvlačenje ne koriste creva tako često.
  • Filter za vodu. Ako želite dodatni nivo prečišćavanja vode za piće, ovo je dobra ideja. Slavine sa filterom za vodu poseduju dva izliva, jedan standardni, nefiltrirani, pod jačim pritiskom, i jedan mali izliv, iz koga filtrirana vode teče sporije, idealnom brzinom za punjenje čaše. Naravno, kupac se mora pridržavati uputstva o održavanju filtera.

Ako želite savet u vezi izbora kuhinjske slavine, možete nam pisati, a mi ćemo se potruditi da vam što pre odgovorimo i predložimo modele koji će odgovoriti na vaše potrebe. Posebno obratite pažnju na slavine na sajtu koje nose best buy oznaku, jer su to modeli koji su se pokazali posebno dobro i koji pružaju najbolji odnos cene i kvaliteta. Prodaja slavina iz asortimana kompanije Kerametal odvija se direktno u salonima (Novi Sad i Beograd), dok online prodaja slavina funkcioniše veoma brzo u celoj Srbiji.