METRO PLOČICE U KUHINJI I KUPATILU

METRO PLOČICE U KUHINJI I KUPATILU

Upotreba Metro pločica datira još sa početka dvadesetog veka, kada su korišćene u stanicama londonskog metroa. Zahvaljujući svojim ravnim ivicama, elegantnom dizajnu i jednostavnosti lepljenja na zakrivljenim površinama kao što su lukovi podzemne železnice, osim na zidovima, veoma brzo su se našle  i na plafonima metroa. U većini slučajeva su izrađene od keramike i pravougaonog su oblika u dimenzijama 10x20 cm, ali ih sve češće možete pronaći i u dimenziji 7.5x15 cm. Zahvaljujući velikoj popularnosti metro pločica, pa samim tim i potražnji, danas na tržištu možete pronaći paletu najrazličitijih boja, tekstura i završnog sjaja, i veoma lako ćete pronaći model po vašem ukusu.

Raznovrstnost šablona

Pored velike palete boja, možda i najveća prednost metro pločica leži u raznovrsnosti šablona za lepljenje. Postavljanje paralelno sa podom, bilo u “block” ili “brick” šablonu obezbeđuje čist i elegantan dizajn koji odaje utisak širine, čvrstine i stabilnosti. Ovakav vid lepljenja pločica će najviše odgovarati prostorijama manjih dimenzija. Sa druge strane, lepljenje pločica vertikalno će odgovarati prostorijama koje su široke, ali sa nešto nižim plafonom. Samim tim, ako lepite pločice vertikalno, bez obzira da li ste se odlučili za “brick” ili “block” šablon, prostorija će izgledati kao da ide više u visinu. Kod vertkalnog lepljenja pločica je takođe od značaja da uvek birate pločice većih dimenzija, jer će one dodatno doprineti utisku prostranosti.

Sve zastupljeniji šablon prilikom lepljenja pločica je šablon riblje kosti, koji postoji u nekoliko podvarijanti i preporučuje se kada želite da pločice privuku pažnju. Ovaj šablon je nešto komplikovaniji za postavljanje i iziskuje više vremena, ali u potpunosti opravdava kako uloženi trud, tako i novac. Još jedan od interesantnih šablona je “pletena korpa”, takođe za nijansu komplikovaniji za postavljanje i takođe model koji je pozajmljen iz parketarstva. Ova ova šablona preporučuju se i za podne pločice, mada same metro pločice nisu namenjene postavljanju na pod, već se koriste drugačije, ali jednako izdužene podne pločice.

Upotreba metro pločica u kuhinji

Kada govorimo o uređenju kuhinje, pa samim tim i odabiru odgovarajućih pločica, na prvom mestu morate obratiti pažnju da pločice budu izdržljive, vodootrporne i da ne upijaju mirise i mrlje, tj. da se brzo i lako čiste. Sve ovo dobijate sa metro pločicama, ali i veliku ponudu boja i dezena koje će zasigurno odgovoriti vašim potrebama. Bez obzira da li negujete tradicionalni, industrijski ili vintidž stil, metro pločice su pravi dobar izbor. Metro pločice možete lepiti od poda do plafona, mada se u najvećem broju slučajeva one koriste između donjih i gornjih kuhinjskih elemenata.

Ako ste zagovornik tradicionalnih rešenja prilikom uređenja enterijera kuhinje, onda vam savetujemo da se opredelite za neutralnije boje kao što su bela, siva, izbledela zelena ili bejbi plava, jer ćete pomoću njih postići da prostor deluje prostranije i svetlije, ali i da kuhinjski elementi dođu do izražaja. Pločice lepite u “block” šablonu, pogotovo vertikalnom, jer ćete na taj način postići utisak prostranosti i veće visine između samih elemenata. Industrijski stil, pored jasno vidljivih cevi, golih cigli i starinskog nameštaja se može postići i pomoću metro pločica, pogotovo ako se odlučite za neku od metalik boja, crne ili crvene pločice. Vintidž stil ćete najbolje postići kroz kombinaciju “brick” šablona i crnih, belih i mat metro pločica, naravno u kombinaciji sa kuhinjsim elementima klasičnog dizajna.

Neke od opcija za slaganje metro pločica

 

Upotreba metro pločica u kupatilu

Bez obzira da li ste se odlučili za smelije kombinacije ili za tradicionalne, neutralne boje, kupatilo predstavlja idealnu prostoriju za upotrebu metro pločica. S obzirom da kupatilo u većini slučajeva predstavlja najmanju prostoriju u stanu, najčešće se savetuje upotreba “block” šablona i ređanje pločica vertikalno, jer se na taj način, kao i u slučaju kuhinje, postiže vizualni utisak prostarnosti i veće visine plafona. Avanturistički nastrojenima savetujemo šablon riblje kosti i upotrebu boja kao što su crvena, plava ili zelena.

Vrlo privlačna može biti i narandžasta, jer takve pločice pružaju osećaj topline i udobnosti, ali i dobru refleksiju svetlosti koja će dodatno osvetliti kupatilo. Sve nijanse narandžaste boje će učiniti da prostor bude topao i prijatan, ali mogu učiniti i da prostorija izgleda skučeno zbog čega se uvek savetuje i njihovo kombinovanje sa metro pločicama bele boje koje će takav osećaj ublažiti. Pripadnice lepšeg pola se često odlučuju za metro pločice u ljubičastoj nijansi, jer takvte pločice unose utisak cvetne svežine i izrazito relaksirajuće atmosfere. Luksuzan i moderan izgled pružaju sive pločice, koje se mogu kombinovati i sa pločicama koje imtiraju drvo ili prirodni kamen, naravno uz upotrebu ostale opreme za kupatilo iz više klase.

Posetite naš sajt ili obiđite jedan od salona i iz velike palete boja pronađite metro pločice koje će odgovarati vašem stilu i željama.