OPREMA ZA KUPATILA KOJA ŠTEDI VAŠ NOVAC

OPREMA ZA KUPATILA KOJA ŠTEDI VAŠ NOVAC

Ušteda vode i energetska efikasnost kupatila postaju sve važniji faktori kada se planira uređenje kupatila, kako zbog pozitivnog efekta na životnu sredinu, tako i zbog povoljnog uticaja na kućni budžet. Visok nivo energetske efikasnosti moguć je samo ako se bira oprema za kupatila koja je kreirana upravo sa uštedom na umu, a takve opreme je sve više, pri čemu ne raste samo ponuda, već i potražnja među našim kupcima, što nam je posebno drago.

EKO oprema za kupatila - više udobnosti po nižoj ceni

Istraživanja pokazuju da u proseku dva i po sata dnevno provodimo u kupatilu. te da u tom periodu potrošimo značajne količine vode, struje i toplotne energije. Kako bi ovu potrošnju sveli na razuman nivo, moramo se pozabavati ne samo dizajnom, već i tehničkim karakteristikama slavina, tuševa, vodokotlića i sušača peškira. Međutim, pre odabira slavina i vodokotilića, neophodno je pozabaviti se pitanjem potrošnje energije za grejanje vode, što je bila tema našeg nedavnog bloga o smart bojlerima, tako da predlažemo da pročitate i taj tekst.

Štedljivi tuševi i štedljive slavine

Grohe tuševi iz serije Icon poseduju taster koji omogućava da se potrošnja vode smanji do 40%

Većina evropskih proizvođača već koristi napredne tehnologije i kvalitetne materijale kako bi nam ponudili proizvode koji će smanjiti potrošnju vode i struje, pa time i štedeti novac. Primera radi, tuševi u proseku troše devet i po litara vode u jednom minutu i kao takvi predstavljaju jedne od najvećih potrošača vode u domaćinstvu. Tuševi nove generacije, proizvođača kao što su Grohe i Hansgrohe, na vrhu mlaznica imaju ugrađeni silikonski nastavak koji obezbeđuje istu jačinu pritiska vode, pri čemu potrošnju smanjuje za 50%.

Slavine takođe dobijaju dodatke čija je svhra ušteda vode, a dobar primer je Grohe EcoJoy. Ova tehnologija bazira se na limitatorima koji su ugrađeni u vrh slavine, ne mogu se izvaditi bez oštećenja tela slavine, i garantuju pritisak ne veći od dva bara (tri bara kod standardne slavine). U zamenu za koju sekundu više za ispiranje ruku, vlasnicima se obezbeđuje ušteda vode od čak 40%, odnosno potrošnja od samo tri litara po minuti. Kod ostalih Grohe slavina na zadnjoj strani se nalazi ručkica kojom se može ograničiti potrošnja vode.

Vodokotlići sa nižom potrošnjom vode

Još jedan od velikih potrošača vode u našem kupatilu je vodokotlić, koji troši između šest i devet litara vode po ispiranju. Ako izaberete vodokotliće sa dva tastera možete ostvariti uštedu od jednog do dva litra po ispiranju, a dodatnu uštedu obezbediće vam upotreba Geberit ili Peštan ugradnih vodokotlića iz naše ponude, kojima je jedna od ključnih odlika upravo ušteda vode, jer po ispiranju troše samo 4.5-6 litara.

Selektor načina ispiranja na nekim novijim šoljama nalazi se na samoj šolji

Novi trend u svetu je ugradnja sistema sa kompresovanim vazduhom koji ubrzava protok vode, trošeći svega 3.5 litara za ispiranje, dok veća brzina vode istovremeno smanjuje mogućnost za zagušenje. Vodokotlići sa ugrađenim sistemom kompresovanog vazduha najčešće se koriste u komercijalnim objektima, jer zbog nešto višeg stepena buke nisu pogodni za manje stanove. Međutim, budući da je i u ovom slučaju ušteda 40% u odnosu na standarni vodokotlić, činjenica da vodokotlić nije bešuman i ne predstavlja toliki problem.

Energetski efikasni izvori toplote

Dugi niz godina su se kvarcne grejalice koristile kao osnovni izvor toplote u kupatilima, međutim zbog njihovog kratkog veka i velike potrošnje, potrošači se konačno okreću drugim rešenjima. U novogradnji je to podno grejanje, ali odličan efekat pružaju i sušači peškira.


Bial sušač peškira

Pored sušača peškira koji se priključuju na sistem centralnog grejanja, u ponudi su i sušači peškira na struju, koji su deo naše ponude. Ovakvi sušači troše do tri puta manje energije u odnosu na grejalice i neizmerno duže traju. Jednostavno se i brzo ugrađuju, bez potrebe za posebnim održavanjem. Kompanija BiAL, čije radijatore/sušače distribuira Kerametal, pored sušača peškira u ponudi ima i nastavke koji se veoma lako montiraju i omogućavaju lako sušenje odeće i obuće, što je pravi blagoslov u zimskim uslovima.

Sve na jednom mestu za energetski efikasno kupatilo:

Na našem sajtu možete kupiti veliki broj proizvoda koji će doprineti funkcionalonosti vašeg kupatila, omogućiti željenu uštedu, ali i pomoći u zaštiti životne sredine. Budite slobodni da nas kontaktirate i vrlo rado ćemo vam razjasniti svaku nedoumicu.