Walk in tuš kabine - Otvoreni tuševi: Iskustva, prednosti I mane

Walk in tuš kabine - Otvoreni tuševi: Iskustva, prednosti I mane

Svako savremeno kupatilo sa sajtova o dizajnu, iz brošura i kataloga sadrži otvoreni tuš, odnosno prostor za tuširanje bez vrata. Ovaj način uređenja prostora svakako je atraktivan, međutim koliko je praktičan?

Otvoreni tuš - varijante

Otvoreni tuševi odnosno walk in tuš kabine razlikuju se po broju strana sa kojih su okruženi zidovima. Među rešenjima dizajnera često se mogu videti tuševi kod kojih je sa jedne strane zid, sa jedne ili dve strane staklo i sa jedne ili dve strane otvori. Ovo rešenje je lepo za fotografisanje, ali je sasvim nepraktično, sem ako imate veoma veliko kupatilo i odlično podno grejanje.

Naredna dva rešenja su daleko praktičnija. Prvi tip je otvoreni tuš u uglu kupatila, koji je sa dve strane okružen zidovima, a sa treće staklom, dok je naredno rešenje otvoreni tuš dizajniran kao mini soba ili pećina, okružen zidovima sa tri strane. Prva opcija je češća i lakše izvodljiva, dok druga zahteva adaptaciju kupatila i ne može se uvek primeniti. Za sve walk in tuševe zajednički je pod u istoj ravni kao i ostatak kupatila, kao i korišćenje stakala (sem kod zidanih), umesto trećeg ili četvrtog zida, pri čemu staklo može biti visoko do plafona ili nešto niže. Strana koja je ostavljena za ulaz obično je širine 1-1.5m.

Prednosti walk in tuš kabine

Estetika

Otvoreni tuš čini kupatilo većim, jer nema vizuelnog prekida koji stvara tuš kabina ili kada. Iste podne pločice po pravilu se koriste u celom kupatilu, što takođe pruža odličan efekat. Stakleni paneli nemaju šarke i druge elemente tipične za tuš kabine, a providni paneli takođe čine tuš vidljivim. To je dodatna prednost, budući da savremeni usponski tuševi, ugradni tuševi ili tuš stene izgledaju veoma privlačno. U predelu oko tuša može se postaviti drugi tip zidnih pločica nego u ostatku kupatila, obično luksuzniji model, a sve ove karakteristike otvorenih tuševa čine ih pravim draguljem za oko, naravano ako je i ostatak kupatila dobro uređen.

Održavanje

Iako lakoća održavanja nije među primarnim razlozima zbog kojih se kupci odlučuju za walk in tuš kabinu, to je veoma bitan plus. Staklo se vrlo lako čisti, i nema prostora na kojima se nečistoće i buđ mogu širiti. Otvoreni tuševi čiste se lakše ne samo od tuš kabina, već i od kada, a velike, ravne površine čine čišćenje brzim, pogotovu ako su pločice takve da se isto sredstvo može koristiti za celo kupatilo. Ukoliko u vodi ima kamenca, šarene ili mozaik podne pločice su bolje rešenje od svetlih jednobojnih pločica, na kojima kamenac ostavlja trag ako se ne čisti redovno.

Tuš u posebno odvojenoj niši, različitog dizajna u odnosu na ostak kupatila, jedno je od najlepših rešenja, ali zahteva žrtvovanje prostora

Lakoća kretanja

Vlasnici stanova po pravilu renoviraju kupatilo u životnom dobu kada su u punoj snazi, ponekad i dok još nemaju decu, i najčešće ne razmišljaju o tome da je dobro imati prostor za tuširanje u koji se lako ulazi. Za decu i stare osobe ulazak i izlazak iz kade prestavlja problem, dok se pri ulasku i izlasku iz tuš kabine mogu sapleti. Najveći broj povreda dece i starih dešava se upravo u kupatilu, a walk in tuš kabina je jedino rešenje koje potpuno odgovara svim generacijama. Stan opremljen otvorenim tušem lakše je izdati i prodati, jer lakoća korišćenja širi krug potencijalnih kupaca.

Neodstaci otvorenog tuša

Temperatura je ista u celom kupatilu

Mnogi vlasnici walk in tuševa odlučuju se da ipak dodaju vrata na ulaz kada shvate da u otvorenom tušu ne mogu imati toplu paru kao u tuš kabini ili u kadi koja je okružena zavesom. Kada je tuš otvoren, toplota se rasipa po celom kupatilu, a jedini način da se problem reši je instalacija podnog grejanja, kao jedinog tipa grejanja koje može biti prisutno u prostoru za tuširanje. Sa druge strane, jednako su brojni oni kojima rasipanje toplote ne predstavlja problem i sve zavisi od navika. Vredi podsetiti da će se i vlaga širiti po celom kupatilu kada prostor za tuširanje nije zatvoren, što će zamagliti ogledalo, nije dobro za nezaštićene utičnice, pomaže stvaranje buđi, pa čak skraćuje i rok trajanja parfema (bez obzira što su zatvoreni).

Otvoreni tuš pored kade je zgodna solucija za one koji žele da imaju na raspolaganju obe opcije

Voda na podu kupatila

Voda na podu je u kupatilima sa otvorenim tušem uvek prisutnija nego u kupatilima sa kadama i tuš kabinama, upravo jer je celo kupatilo u istom nivou. Međutim, dok je problem raspiranja toplote i vlage nemoguće rešiti, ovaj problem je sasvim rešiv. Potrebno je posedovati kvalitetnu tuš kanalicu dobre propusne moći i, što je još važnije, potrebno je da postoji blagi nagib ka odvodu na celom podu u prostoru za tuširanje. Ako je izvođač dovoljno vešt, nagib neće biti primetan i uspešno će obavljati svoju funkciju.

Nedostatak privatnosti

Otvoreni tuš zaista otvara prostor samo ako je staklo providno, što znači da će kupač biti potpuno vidljiv drugim osobama koje uđu u kupatilo. To nije problem u stanovima u kojima su WC i kupatilo odvojeni ili ima više kupatila, kao i u domovima u kojima živi jedna osoba ili par. Kao i u slučaju rasipanja toplote, ovo ne mora predstavljati manu, ali nedostatak privatnosti jeste jedna od ključnih osobina otvorenih tuševa, što je za nekoga šarmantno a za nekoga je blaga neugodnost. Tako da ako želite dobro iskustvo sa walk in tuš kabinom, razmislite o ovome.

Stranica čija je donja polovina zidana a gornja staklena je moguće rešenje za nedostatak privatnosti

Cena nije prednost, ali ni nedostatak

Često se ističe da su otvoreni tuševi skuplji od drugih rešenja, ali to je tačno samo ako se koriste skupa stakla i ako se ugrađuju posebne pločice. Ukoliko jednostavno postavite jedan ili dva staklena tuš paravana u uglu kupatila, ne menjajući ništa drugo, otvoreni tuš nije ništa skuplji od tuš kabine ili kade. Važno je samo da prilikom renoviranja kupatila tačno odredite gde će biti tuš, gde će biti paravani i gde će se slivati voda, i jedini dodatni "trošak" predstavljaće pažljivo postavljanje nagiba u prostoru za tuširanje.