NAJBOLJE PLOČICE ZA TERASU I BAŠTU

NAJBOLJE PLOČICE ZA TERASU I BAŠTU

Balkon, terasa ili dvorište su idealan prostor za radni kutak, letnji ručak, mesto gde ćete se odmoriti i pročitati dobru knjigu, ili jednostavno pobeći u prirodu a da niste daleko odmakli od stana ili kuće. Iz toga razloga je bitno odabrati pločice koje će biti dugovečne, izdržljive, lake za održavanje, ali i prijatne za oko, kako bi doživljaj bio potpun.

Korišćenje istih pločica u unutrašnjem i spoljašnjem prostoru čini da obe površine deluju veće

Pločice za terasu

1. Odabir prema tipu materijala

Jedan od najčešćih saveta koji dizajneri enterijera daju vlasnicima stanova, a čija trpezarija, spavaća ili dnevna soba ima izlaz na balkon, jeste korišćenje pločica koje predstavljaju imitaciju drveta. Na ovaj način postižete neprimetan prelaz sa parketa na pločice, i utisak kao da se soba nastavlja na terasu. Najveća prednost pločica koje imitiraju drveni pod je što pružaju vanvremensku eleganciju koja će pristajati svakom balkonu ili terasi, nevezano od površine i oblika. Kako biste odabrali identičnu nijansu pločica savetujemo vam da ton parketa utvrdite na dnevnoj svetlosti ili u potpuno osvetljenom prostoru.

Pored pločica koje imitiraju drvo na raspolaganju su takođe granitne i keramičke pločice koje su ne samo lakše za održavanje, već je i manje vidno kada su zaprljane. Velika prednost ovih pločica leži u mogućnosti kombinacije različitih šablona, dezena i veličina, što pomaže da i manji balkoni deluju prostranije. Za razliku od pločica za dvorište, kod pločica za terasu se savetuje odabir pločica sa visokim R koeficijentom, što garantuje bolje protivklizne karakteristike, jer se terasa često koristi čak i kada je vlažna, npr. posle kiše ili pranja.

Pločice koje podražavaju drvo mogu učiniti da manje terase postanu prave oaze

2. Odabir prema boji

Naredni faktor na koji treba obratiti pažnju prilikom odabira boja pločica za terasu je njeno okruženje. U zavisnosti od toga da li sa terase imate pogled ka prometnom gradskom bulevaru, zelenoj površini ili unutrašnjoj strani bloka zgrada, zavisi koju ćete boju pločica izabrati i sa njom postići najbolji efekat. U slučaju da živite u gradskom jezgru okruženi prometnim ulicama i velikim brojem zgrada savetujemo vam da izaberete bež, sivu ili krem boju pločica koje će pružiti osećaj elegancije, spokojstva, ali će i učiniti da balkon deluje prostranije i svetlije.    

U slučaju da sa terase imate pogled na park ili neku drugu zelenu površinu ispunjenu mnogobrojnim drvećem, savetujemo vam da izaberete pločice sive ili grafitne boje koje će imitirati prirodno, neobrađeno kamenje ili stenovite vrhove. Pored sivih i pločica grafitne boje na raspolaganju su vam i pločice boje opeke prepoznatljive po svojoj prirodno toploj, strastvenoj boji koja će vas ispuniti pozitivnom energijom i odmoriti oči.

Primer dobrog uklapanja boje pločica sa okolinom

Pločice za dvorište i baštu

1. Odabir prema tipu materijala

Prilikom odabira pločica za dvorište na prvom mestu treba obratiti pažnju na materijal od kojeg su izrađene, kao i karakteristike i teksturu koju konkretan materijal donosi. Ovo je od posebnog značaj, kako zbog veće izloženosti atmosferskim uticajima, tako i zbog znatno većeg broja ljudi i kućnih ljubimca, koji će tuda prolaziti i samim tim više “trošiti” površinsku teksturu pločica. Kad govorimo o pločicama za dvorište, izdvajaju se pločice izrađene od tri vrste materijala:
 

  • Na prvom mestu treba spomenuti keramičke pločice koje vizuelno, na dodir, ali i prema tehničkim karakteristikama pružaju najbolji kvalitet. Keramičke pločice su izuzetno izdržljive, teško se grebu i blede, lako se čiste i podržavaju visok stepen protivkliznosti.
  • Na drugom mestu su pločice sa posebnim ojačanjem protiv oštećenja i prodora vode (porcelain stoneware). Ove pločice poseduju posebno kompaktan površinski sloj i peku se na vrlo visokim temperaturama, što garantuje dodatnu izdržljivost, ali je cena nešto viša. Jednako su otporne na klizanje i čiste se samo suvom krpom.
  • Treća vrsta pločica podržava prirodni kamen i prepoznatljiva je po izuzetnoj dugovečnosti, gracioznosti i lepoti. Zahvaljujući prepoznatljivim zemljanim bojama, složenok strukturi i jedinstvenim šablonima, one mogu biti deo bilo kog prostora, ali i svakog dizajna i kombinacije boja.


2. Odabir prema stilu pločice

Kako biste izabrali najbolje pločice za dvorište, pored ličnih afiniteta, neophodno je da vodite računa i o estetici celokupnog doma, ali i o prirodi koja vaš dom okružuje. Iz tog razloga pločice koje podržavaju prirodni kamen predstavljaju idealno rešenje, kako zbog svoje jedinstvene i “divlje” estetike, tako i zbog sposobnosti da celokupno okruženje učine sofisticiranim i privlačnim. Granitne pločice sa druge strane će svojom jednostavnošću i jedinstvenim, klasičnim stilom uneti svežinu i ličnost u celokupni prostor.

Pločice koje izgledaju starije nego što jesu su odličan izbor za relaksirani, prirodan ambijent

3. Odabir prema boji

Što se tiče odabira pločica prema boji uvek ih možete uskladiti sa bojom fasade kuće, ali dizajneri eksterijera ipak savetuju odabir sive, bež ili boje prirodnog kamena na kojima će se teže primetiti prljavština i prašina. Ako ste više zainteresovani da postignete kontrast boja, tada su pločice koje podržavaju prirodni kamen idealno rešenje za vas jer dolaze u različitim nijansama prelepih boja. Ne preporučuje se izbor pločica tamnijih nijansi, jer će one u toku leta privući dodatnu količinu toplote. 

I dok se pločice koriste na većini terasa, u našoj zemlji i dalje je većina staza u dvorištima od betona, što je loše rešenje, ili od šljunka i kamena, što je bolje, ali zahteva veoma dobre majstore da bi staza delovala lepo, dok se pločice daleko lakše ugrađuju.