Zidane tuš kabine - Prednosti i ideje

Zidane tuš kabine - Prednosti i ideje

Luksuzno kupatilo sa velikim zidanim prostorom za tuširanje

Evolucija kupatila tokom decenija donela je mnoge promene u dizajnu, međutim tek u novije vreme eskperimentiše se sa suštinskim promenama u planu kupatila, a ključna inovacija je odvajanje prostora za tuširanje u posebnu celinu.

Kupatila kojima dominira velika kada mogu se videti na fotografijama starim 150 godina, i upravo su kade bile osnova svakog kupatila od kako je tekuća voda stigla u bogatije domove Evrope i Amerike sredinom 19. veka. Danas su tuševi popularniji od kada, a sudeći po rezultatima prodaje i razgovorima sa kupcima, možemo reći da oko 60% domaćinstava poseduje samo tuš, oko 30% samo kadu, a oko 10% poseduje i tuš i kadu.

Standardne tuš kabine, stranice do 100cm, bile su do nedavno vrlo popularne u Srbiji, međutim danas kupci već traže nešto više od obične tuš kabine sa sa metalnim okvirom i akrilnom kadicom, i pred tim kupcima su sledeće opcije:

  • Kvalitetnije tuš kabine EU proizvođača, najčešće pravougaone ili kvadratne, uglavnom transparentne;
  • Kreiranje poluotvorenog tuša, čiju jednu ili dve stranice predstavlja zid kupatila, dok se na mestu jedne stranice postavlja stakleni paravan (tuš stena); 
  • Hidromasažne tuš kabine;
  • Zidane tuš kabine, koje mogu sadržati od jednog niskog zida do dva zida pune visine.

Ovoj listi u nekim situacijama treba dodati i opciju korišćenja celokupne širine jednog kraja kupatila kao prostora za tuširanje, tako što se kraj kupatila pregradi vratima za tuš kabine, najčešće kliznim. Ova opcija je odlična za duga i uska kupatila, čija je širina oko 1.5m. 

Pretvaranje ugla kupatila u zidanu tuš kabinu postavljanjem jednog pregradnog zida

Prednosti zidanih tuš kabina

Sva pomenuta rešenja su dobra, i samo hidromasažna tuš kabina predstavlja pomalo delikatan izbor, jer je poželjno da se kupac unapred upozna sa tačnim mogućnostima kabine, kako ne bi bilo iznenađenja. Tuš kabine poznatih brendova su uvek dobro rešenje, ali uz jednako ulaganje moguće je napraviti i zidanu tuš kabinu, tako da glavni kriterijum izbora ostaje estetika. Zidane tuš kabine najlakše se postavljaju ako se renovira kompletno kupatilo, dok se gotove kabine mogu lakše dodati u postojeća kupatila (na zapadu postoje čak i jednodelne tuš kabine u formi kocke, koje se postavljaju u kuće i stanove u izgradnji, jer ne mogu proći kroz vrata).

Međutim, nije lako pronaći kvalitetnu tuš kabinu koja će se dobro uklopiti u prosečno kupatilo. Velike tuš kabine ne izgledaju dobro u kupatilu manjem od 8m², a ako su samo neznatno uže od kupatila praktično je nemoguće bilo šta smestiti pored njih. Iako su tuš paravani idealni za manja kupatila, mnogi kupci ne žele da se odreknu vrata na tušu, pogotovu u većim domaćinstvima. Zidane tuš kabine manjih dimenzija deluju lepše od malih tuš kabina, a većina kupaca kaže da su u njima i oseća komfornije.

Zidana tuš kabina nikada ne utiče negativno na ukupan izgled kupatila, jer daje određenu meru luksuza, tako da kupatilo dobija na kvalitetu uz gubitak od samo 0.2m² prostora. Zidane tuš kabine lakše se održavaju od staklenih, posebno od potpuno transparentnih staklenih kabina, na kojima je kamenac vidljiv već posle nekoliko tuširanja.

Deo plafona kupatila je spušten, kako bi se napravila posebna prostorija za tuširanja

Mere opreza prilikom postavljanja zidane tuš kabine

Iako je podizanje jednog ili čak dva pregradna zida, kao i postavljanje vrata na zidanoj tuš kabini vrlo jednostavno, pre početka radova potrebno je pažljivo razmisliti o sledećem:

  • Da li na tržištu postoje vrata potrebne širine. U ponudi Kerametala su vrata širine od 80cm do 150cm, tako da ste najsigurniji ako ostanete u tom rasponu;
  • Da li imate u rezervi podne i zidne pločice istog tipa kao u ostatku kupatila (ako ne renovirate kompletno kupatilo). Podne pločice možda neće biti potrebne ako ste veoma pažljivi, ali velike su šanse da će vam zatrebati nekoliko;
  • Kako ćete uklopiti visinu zida sa visinom vrata i pozicijom tuša. Najbojle je da visina zida bude ista kao i visina vrata, a da tuš ruža ne bude na više od 30cm od vrha pregradnog zida, kako bi se sprečilo prskanje;
  • Razmislite kako će se otvarati vrata ako je reč o jednodelnim vratima sa šarkom. Prilikom kupovine raspitajte se da li se vrata mogu postaviti i kao leva i kao desna, kao i koliki im je maksimalni ugao otvaranja, ako je za ulazak potrebno da se širom otvore. 
  • Odlučite unapred koji ćete tip tuša koristiti. Uzidni tuševi, hidromasažni stubovi, usponski tuševi i klizne šipke su opcije za koje se možete odlučiti, pri čemu je potrebno da oblik i visinu zidane tuš kabine prilagodite modelu tuša.

Ako želite ugradni tuš, možda je moguće ugraditi ga u pregradni zid koj podižete, tako da nećete morati da otvarate tvrdi zid. Takođe, pregradni zid se može produžiti i diskretno spuštenim plafonom, tako da tuš ruža dolazi direktno iz plafona, kao što je i zamišljeno kod ovog tipa tuševa. Međutim, ugradnja u pregradni zid zavisi od položaja instalacija i često nije moguća. 

Veliki, poluzatvoreni prostor za tuširanje

Napravite perfektnu zidanu tuš kabinu

Većina zidanih zuš kabine koje viđamo u časopisima i na sajtovima o dizajnu kupatila poseduju pod od pločica sa kanalicom. To jeste najelegantnije rešenje, međutim veoma plitke tuš kade, visoke svega nekoliko centimetara, takođe mogu biti dobar izbor, posebno ako vam to savetuje majstor zbog osobina poda i instalacija. U kadicama je takođe daleko manja šansa da se okliznete i nećete biti u opasnosti da voda vremenom prodre kroz neki od spojeva između poda i zida, što se ponekad događa kod zidanih tuš kabina.

Izbor materijala za zid takođe je bitan, jer treba pronaći rešenje koje je kvalitetno, brzo se izrađuje i neće vas mnogo koštati. Ako imate dobrog majstora koji nije skup, dobar izbor su zidovi sa unutrašnjim drvenim ramom, na koji se sa obe strane postavljaju cementne ploče i preko ploča kupatilske pločice. Ovi zidovi moraju se čvrsto povezati sa podom i tvrdim zidovima, ali su daleko stabilniji i mogu izdržati težinu tela odrasle osobe koja se okliznula u tušu, dok će za zidove od laganih vodootpornih materijala to biti izazov. Sa druge strane, lagani vodootporni pregradni zidovi su povoljni, lako se postavljaju i jednako lako uklanjaju ako se ukaže potreba. Ako pravite samo nizak pregradni zid, visine oko 1m, na koji se u gornjem delu nastavlja staklo, on može biti i od cigli ili blokova.

Kada je reč o unutrašnjosti zidane tuš kabine, nju će ulepšati uvučena niša za šampone i sitne predmete. Niša može biti i diskretno osvetljena, a preporučuje se da bude i drugačijeg dizajna od ostatka zidane tuš kabine. Još jedan odličan dodatak je prozor u tuš kabini, koji svakako ne treba zatvarati ako je već prisutan na mestu buduće zidane kabine. Prozor je, naravno, moguće zamagliti, a najbolje je koristiti vitraž, posebno ako je okrenut ka suncu.

Klasična jednodelna vrta za tuš kabinu

Vrata za tuš kabinu

Kada birate vrata za zidanu tuš kabinu, možete odabrati klizna vrata ili vrata sa šarkama. Prednosti kliznih vrata su veća širina koju mogu da pokriju i mogućnost da sanitarije ili nameštaj u kupatilu budu u neposrednoj blizini vrata, što je gotovo nemoguće kada je reč o vratima sa šarkama. Klizna vrata takođe se bolje uklapaju sa niskim tuš kadama, dok vrata na šarke bolje izgledaju u tuš kabinama čiji je pod identičan kao u ostatku kupatila, mada je u tim slučajevima potrebno obratiti dodatnu pažnju na pravac slivanja vode. 

Vrata mogu imati metalni okvir ili biti bez okvira. Klizna vrata moraju posedovati okvir, dok su vrata na šarke uglavnom bez okvira, što je i ključni razlog za njihov dobar izgled. Uvek kada je otvor manji od 1m, preporučujemo vrata sa šarkama, pri čemu je na kupcu da odabere da li želi dvoje manjih ili jedna veća vrata. Oba rešenja su dobra, pri čemu su dvoja vrata praktičnija, dok jednodelna vrata izgledaju za nijansu bolje. Vrata mogu biti peskirana ili providna, pri čemu su providna estetski privlačnija, ali, kao što smo već napomenuli, ne odgovaraju svakom domaćinstvu.

Da li ste primetili da čak 4 od 6 slika iz ovog bloga prikazuju kupatila bez pločica (pločice su samo u delu za tuširanje)?

Kupatilo bez pločica sa zidanom tuš kabinom

Ovaj razgovor u zidanim tuš kabinama ne bi bio potpun bez pominjanja veoma interesantnog rešenja koje zidana tuš kabina omogućava, a to je kupatilo bez pločica. Mnoga savremena kupatila su upravo ovog tipa, i ona deluju veoma lepo ako se brižljivo osmisle, uz daleko manje nereda prilikom bilo kakvog kasnijeg preuređivanja. Ova kupatila nisu sasvim bez pločica, jer se pločice nalaze u zidanoj tuš kabini i na podu, pri čemu je poželjlno da tuš kabina bude prostrana, vrata prozirna, a pločice se mogu pružati i do pola metra van zidane tuš kabine. Tada se za zidanu tuš kabinu mogu koristiti najkvalitetnije pločice, jer nije potrebno opremati celokupno kupatilo.

Ostale površine u kupatilu bez pločica možete pokriti ogledalima, drvetom, nameštajem, kao i vodotopornim premazima. Kupatila bez pločica mogu biti velika ili mala, a posebno su dobra investicija ako su prostrana, jer novac koji je ušteđen na pločicama možete iskoristiti na mnoge kreativne načine.