18 načina za lepljenje pločica i postavljanje

18 načina za lepljenje pločica i postavljanje

Da biste imali savršeno kupatilo nije potrebno da angažujete arhitekstu ili dizajnera enterijera. Pločice su ubedljivo najvažnije stavka, uz brojne mogućnosti za postavljanje pločica - na podu, na zidu, oko prostora za kupanje. Svaki dobar majstor može da sprovede vaš plan, a samo je potrebno da PRVO odaberete način slaganja, pa tek onda krenete u kupovinu. U ovom blogu predstavljamo vam 18 najpopularnijih načina za postavljanje pločica.

Tri faktora pri izboru pločica

Krajnji izgled pločica u ai, hodniku, bašti ili kupatilu zavisi od tri faktora:

  • Oblik pločica

  • Dizajn pločica

  • Način postavljanja pločica

Kada je reč o obliku i dizajnu, specifični modeli, kao što su vrlo velike pločice ili pločice sa teksturom, mogu imati visoku cenu, dok kreativni načini postavljanja ne stvaraju dodatni trošak (majstor će možda naplatiti +10%). Pritom, ako postavljate pločice na neki interesantan način nema potrebe da koristiti neobične oblike ili sufisticiran dizajn, jer većina naprednih načina slaganja podrazumeva korišćenje “običnih”, jt. jednobojnih pločica bez šara.

VAŽNO: Odlučite se za neobičan oblik (duguljaste, velike, osmougaone) ili za specijalan dizajn (linije, boje, teksture ) ili za kreativan način postavljanja - nikako ne pokušavajte dve ili tri strategije u isto vreme!

Najbitnije je da pločice budu kvalitetne, odnosno da je gornji sloj što postojaniji, kao i da (ako koristite dve ili tri veličine) pločice budu od istog proizvođača i iz iste ili bliske serije, jer će se tako daleko bolje slagati. Većina od 18 načina slaganja koje vam predstavljamo koristi samo jednu pločicu u obliku pravougaonika ili kvadrata, često uz dodatak jedne manje kvadratne pločicu.

Preporučujemo vam samo rešenja koja ne podrazumevaju sečenje pločica, što se ponekad radi kako bi se od pravougaonika dobio romb, jer taj postupak iziskuje više vremena i zahteva više pločica, budući da sečenje ne uspe svaki put.

Lepljenje pločica

1 - RIBLJA KOST (HARRINGBONE) Riblja kost je jedan od naših omiljenih načina za postavljanje i lepljenje pločica, jer iziskuje samo jedan tip pločica, postavlja se veoma lako, a deluje kompleksno. Najčešće se postavljaju tako da fuga bude vidljiva i da predstavlja kontrast pločici (svetla fuga - tamna pločica i obrnuto). Odnos stranica pločica je 2:1.

2 - ŠKOLICE (HOPSKOTCH) Ova šara koristi se za podove, i to ne samo u kupatilima. Na svaku veću pločicu dodaje se jedna manja, a moguće je i igrati se i potpuno nasumično ih kombinovati! Obično se postavlja svetla pločica kao veća i tamna kao manja. Razlika u dužini stranica između male i velike pločice je 2:1.

3 - NEPRAVILNA CIGLA (OFFSET) Offset je najjednostavniji “alternativni” metod za slaganje pločica. Sličan je slaganju po “cigla” sistemu, koji smo videli u blogu o metro pločicama, sa tom razlikom što se pločica iznad ne postavlja na sredini (50%) dužine donje pločice, već na 30-40% (npr. Ako je pločica dugačka 12 cm ta tačka može biti na 4cm ). Može se koristiti sa svim kvadratnim ili pravougaonim pločicama.

4 - PLETENA KORPA (BASKET WEAVE) Još jedan savršen primer šeme koja deluje komplikovano, a nije. Sastoji se od dva puta većeg broja malih kvadratnih pločica u odnosu na pravougaone. Mogu se koristiti različite boje za vertikalne i horizondalne pravougaone pločice i na druge načine eskperimentisati sa bojama, poust raznih boja za male pločice. Odnos stranica pravougaonih pločica je 2:1, a kvadratna pločica ima dva puta kraću stranicu od kraće strane pravougaonika.

5 - ZASEČENE PLOČICE (INSERT) Vrlo stara šema slaganja, koristi se uglavnom za podove. Deluje veoma luksuzno. Na mestu susreta četiri pločice nalazi se malena kvadratna pločica. Ako su glavne pločice zasečene na dva ugla, koristi se jedna mala pločica na jednu veću, a ako je zasečena na sva četiri ugla potrebne su dve male na jednu veću. Ne secite pločice, već potražite ovakve “zasečene” veće pločice u prodavnici. Dimenzije manje pločice zavise od toga koliko je veća pločica zasečena.

6 - RIBLJA KOST SA INSERTOM (INSERTED HARRINGBONE) Varijacija na dobro poznatu riblju kost. Male, insertovane pločice, mogu biti iste ili različite boje. Dužina pravougaonih pločica nije bitna, već je samo bitno da kvadratna pločica ima dva puta kraću stranicu od kraće strane pravougaonika.

7 - UKRŠTENI PAROVI (CROSSHATCH) Ovaj način slaganja pločica verovatno verovatno ste videli na parketima. Pločice mogu biti u jednoj ili dve boje, ali mi savetujemo jednu, i tada se čak mogu i koristiti pločice se nekim jednostavnim dizajnom (redak primer kada možemo pomalo da prekršimo naše zlatno pravilo o nemešanju atipičnog dizajna i atipičnog načina slaganja). Odnos stranica pločica je 2:1.

8 - DUŽA PA KRAĆA (LACEWORK) Veoma interesantno rešenje, koje se može koristiti bilo gde, od kupatila do bašte. Nije neophodno da pločice budu zakošene, mgu se postavljati i horizontalno ili uspravno. Obično se postavlja tako da fuga bude vidljiva. Pravougaona pločica mora biti velika kao dve kvadratne.

9 - VERSAJ (VERSAILLES) Nasloženiji način slaganja koji vam predstavljamo, čuvene “francuske” pločice izgledaju najbolje kao podne, bilo u kupatilu, hodnicima, kuhinji ili bašti. Iako su potreba četiri različita tipa, samo slaganje je lako i nije potrebno stalno merenje kao sa nekim od zakošenih sistema (kao na slici 8). Mala kvadratna pločica je četiri puta manja od velike kvadratne. Mala pravougaona pločica velika je kao dve male kvadratne. Velika pravougaona pločica velika je kao jedna velika kvadratna plus mala pravougaona.

10 - VETRENJAČA (WINDMILL) Šara od tri pločice koja se izuzetno lapo postavlja i može se koristiti na podu ili zidu. Može se akcentovati srednja, velika kvadratna pločica, ili najmanje kvadratne pločic. Na svake četiri pravougaone i male kvadrate potrebna je po jedna velika kvadratna pločica. Pravougaona pločica mora biti velika kao dve male kvadratne, a velika kvadratna kao dva pravougaone.

11 - VERITKALNA CIGLA (VERTICAL BRICK) Način slaganja toliko jednostavan da smo se dvoumili da li da ga pominjemo, budući da smo o načinima slaganja metro pločica već govorili u prošlom blogu. Ipak, vertikalna cigla izgleda fantastično kao zidna pločica u kupatilu, posebno ako se odaberu relativno male pločice visokog kvaliteta. Nema obaveznih dimenzija.

12 - KORIDOR, VARIJANTA 1 (STAGGERED CORRIDOR) Naziv šeme nije slučajan, jer je idealna za hodnike, tako što se pločice postavljaju sa dužom stranom u pravcu hodnika. Obično se koristi jedna boja za tanje, a druga za deblje pločice. Ovaj format dobar je i za kupatilski zid, bilo da se pločice postavljaju horizontalno ili uspravno. Širina dve vrste pločica može biti bilo koja, ali bitno je da jedna pločica bude vidno tanja. Obično su obe vrste pločica iste dužine.

13 - PODELJENE (DIVISIBLE) Verovatno najređa šara među navedenih 18, ali veoma lepa, posebno kada želite da koristite živopisne boje. Blokovi se mogu ređati i bez pravila, a jedino je važno da isti prostor popunjavaju jedna velika kvadratna, dve pravougaone ili četiri male kvadratne pločice.

14 - KORIDOR, VARIJANTA 2 (LAYERED CORRIDOR) - Razlika između pređašnje varijante koridora i ove varijanta je postojanje treće veličine pločica, koje su najmanje, i ne moraju biti kvadratne kao u ovom primeru. Jedino pravilo je da dve veće pločice budu iste dužine, dok je treća pločica nešto kraća.

15 - KORIDOR, VARIJANTA 3 (WIDE CORRIDOR) - Varijanta koridora sa većim učešćem kvadratnih pločica, brza za postavljanje. Preporučuje se da tanja pločica bude akcentovana. Jedino pravilo je da kvadratna i pravougaona pločica budu iste dužine.

 

 

16 - TIK TAC (TIC TAC) Suštinski, Tic-Tac i Lacework su ista tehnika, a jedina razlika je u tome što je u ovom slučaju kraća pločica kvadratić, i preporučuje se akcentacija te pločice. Drugih pravila u vezi dimenzija nema.

17 - VETRENJAČA, VARIJANTA 2 (WINDMILL) Za razliku od šeme pod brojem 10, za ovu varijantu vetrenjače koriste se samo dve veličine pločica. Dok opcija sa velikom srednjom pločiom nije idealna za zid, varijanta sa manjim kvadratom u sredini izgleda veoma dobro i na zidu. Potrebno je da pravougaona pločica bude iste širine i dva puta duža od kvadratne pločice.

18 - STEPENIČASTA CIGLA (STEPPED BRICK) - Za kraj, još jedna jednostavna ideja koja koristi samo jedan tip pločica. Razlika između offset i ove tehnike je u tome što pomeranje iznosi ne 30-40%, već svega oko 10%. Može se koristiti sa većim pločicama na podu, ili sa nešto manjim na zidu, a boje se najčešće ne mešaju, iako se i ovde ima dosta prostora za igru. Jednako je upečatljiva i horizontalna orijentacija. Kada su u pitanju dimenzije, nema posebnih pravila.

 

Koje se pločice prvo postavljaju podne ili zidne?

Praksa je da se uvek prvo postavljaju zidne pločice, a na kraju podne. Ukoliko se radi suprotno, postoji mogućnost da se podne pločice oštete, a takođe treba voditi računa i o vremenu predviđenom za sušenje.

 

Saveti za lepljenje pločica

  • Priprema površine: Pre nego što počnete, proverite da li je površina na koju ćete postaviti pločice ravna, čista i suva. Površina mora biti čvrsta i bez prašine, prljavštine, ulja, masti ili ostalih supstanci koje mogu ometati adekvatno lepljenje.
  • Izbor lepka: Izbor odgovarajućeg lepka za pločice zavisi od vrste pločica i površine na koju se postavljaju. Na primer, za podne pločice obično je potreban lepak veće čvrstoće. Uvek se posavetujte sa prodavcem ili proizvođačem.
  • Lepljenje pločica: Počnite od sredine površine i radite prema spolja. Postavite nivelatore kako bi pločice bile pravilno postavljene.
  • Koristite zidarsku žicu: Zidarska žica pomaže da se održi jednaka razdaljina između pločica. Ovo je posebno važno kada lepite podne pločice, gde je važno održati ravnomerni prostor između pločica za fugne.
  • Primenite pravu tehniku: Nanesite lepak na površinu koristeći zubanu gletericu. Zubani deo omogućava ravnomerno nanošenje lepka.
  • Pravilno nalepite pločicu: Postavite pločicu pritiskajući je u lepak. Nemojte je kliziti na mesto.
  • Uklanjanje viška lepka: Uklonite višak lepka odmah, pre nego što se osuši. Koristite vlažnu krpu ili sunđer.
  • Čekanje: Pre nego što počnete sa fugovanjem, ostavite pločice da se dobro osuše. Ovo obično traje 24 sata, ali proverite uputstva proizvođača lepka.
  • Fugovanje: Kada se lepak osuši, možete početi sa fugovanjem. Preporučljivo je koristiti fleksibilnu fug masu koja je otporna na vodu, posebno u kupaonicama i kuhinjama.
  • Čišćenje: Nakon fugovanja, uklonite višak fuge sa pločica pre nego što se osuši. Uvek se pridržavajte uputstava proizvođača i koristite odgovarajuću zaštitnu opremu prilikom rada.

Nadamo se da smo uspeli da vas inspirišemo i da ćete neki od ponuđenih načina slaganja iskoristiti pri vašem sledećem renoviranju. Postoji još mnogo drugih načina i vi lako možete osmisliti i svoj sopstveni način, jer kada su pločice dobro odabrane, skoro da ih je nemoguće složiti pogrešno, sve dok se postavljaju precizno. Koji god način da odaberete, nećete pogrešiti, a najvažnije je da prevaziđete klasično slaganje u horizontalne blokove, jer takvim slaganjem se ništa ne dobija, a mnogo se gubi u smislu propuštenih šansi.