Pet best-buy Blanco slavina

Pet best-buy Blanco slavina

Nemački Blanco na našem tržištu nudi dva puta više slavina za sudoperu nego što svi drugi brendovi zajedno nude, ukupno 160 modela! U ovom blogu predstavićemo pet modela koje smatramo dobrim izborom za svako domaćinstvo, U pitanju su različiti tipovi slavina, ali zajedničko im je da ih odlikuje najbolji odnos cene i kvaliteta.

blanco slavine Kerametal

Ponuda slavina svih tipova, a posebno slavina za sudoperu, postaje sve bolja iz godine u godinu. Slavine novih, povoljnih brendova iz Azije, od kojih su kupci nekada zazirali, pokazale su se posle više godina eksploatacije kao pouzdane, uz sve bolje  modele iz sezone u sezonu. Domaći Rosan sada nudi preko 50 kvalitetniuh modela, i pritom čvrsto drži preko 50% od ukupnog proja prodatih slavina. Nemačke slavine brendova Grohe i Hansgrohe se uvek dobro prodaju, jer kupcima ulivaju najviše poverenja, a u novije vreme sve više povoljnih italijanskih i španskih slavina stiže nanaše tržište, pre svega brendova Roca i Paffoni. 

Da li na tržištu koje je ovako zasićeno kvalitetnim modelima uopšte ima mesta za još jedan veliki brend, i to sa tri puta više slavina za sudoperu nego što nudi Rosan? Zvuči neverovatno, ali nemački Blanco na našem tržištu nudi dva puta više slavina za sudoperu nego što svi drugi brendovi zajedno, Blanco je jedna od klasičnih nemačkih firmi, sa istorijom od jednog veka, u porodičnom vlasništvu i proizvodnjom u Nemačkoj, a Blanco proizvodi su u ponudi Kerametala već dve decenije, čim je ova firma ušla na naše tržište. 

Blanco ima neprevaziđenu ponudu granitnih sudopera i slavina u istoj boji - uglavnom crne, sive, bele, braon i krem, i upravo ova ponuda boja je razlog zašto postoji tako veliki broj modela, jer se mnogi modeli proizvode u 3-5 boja. Međutim, za ovaj blog odabrali smo klasične metalik slavine, tačnije sedam modela kuhinjskih slavina iz različitih cenovnih segmenata i za različite potrebe, kako bismo najbolje prilkazali punu šarolikost Blanco ponude. Da budemo precizniji, Blanco nudi četiri različita metalik finiša: hromirani izgled, rosfraj izgled, matirani čelik i brušeni mat čelik, a razlika se uglavnom vidi iz fotografija, jer neke su slavine svetlije a neke tamnije, neke glatke a neke brušene. Razlike u kvalitetu ili lakoći održavanja nema, i samo je stvar estetike koji ćete tip čelika odabrati. Evo i naših omiljenih modela, za koje smatramo da posebno dobro odslikavaju bogatstvo ponude bredna Blanco. 

DARAS-S: Praktična manja slavina sa tušem na izvlačenje

Blanco Daras S

Većina savremenih slavina su visoke i povijaju se, što omogućava da voda u sudoperu pada sa visine od preko 30 centimetara. To je najpraktičniji dizajn ukoliko sudopere nisu male i nisu plitke, međutim kupcima su često potrebne nešto manje sudopere, i tada je kupovina visoke slavine greška, jer će doći do previše prskanja. Za manje sudopere idealne su niže slavine čiji je mlaz usmeren ka napred, tako da pogađaju centar sudopere iako sam izliv nije iznad centra, a ugao pod kojim voda dolazi smanjuje prskanje, jer se voda može odbiti samo unazad ka slavini, a ne napred i bočno. Ovakav tip slavina pogodan je i za ugradnju ispod prozora i u drugim situacijama kada nema mesta za visoku slavinu, a još jedna prednost manjih slavina je u tome što je površina za čišćenje manja i manje je masta na kojima se može zadržati kamenac.

DARAS-S HD može se rotirati 90°, tako da savršeno pokriva dve sudopere ako je potrebno. Poseduje keramički mešač, a namenjena je za visok pritisak. Međutim, konkretan razlog zašto smo izdvojili ovu slavinu je to što poseduje tuš koji se izvlači. Kratke slavine imaju jednu veliku manu, a to je nemogućnost da se ispod njih postavi veliki sud koji treba oprati ili velika činija puna povrća, što rešava tuš na izvlačenje. Korišćenjem tuša, posebno pri ispiranju sudova, troši se manje vode i ispiranje je brže i temeljnije, uz manje prskanja. Ova slavina dostupna je u više boja, kako bi se slagale sa Silgranit sudoperama, međutim razlika između hrom i silgranit modela nije mala, čak 40%. 

MILA HROM: Moderna slavina povoljne cene

Blanco Mila

Proizvođači slavina stavljaju sve veći fokus na modele kod kojih je izliv na najvišoj tački, odnosno slavina se ne spušta nakon što dostigne najvišu tačku. Među modelima tog tipa najčešće su slavine u obliku ćiriličnog G, a takva je i slavina MILA. Reč je o slavinama koje posebno dobro izgledaju, a preporučuje se kombinovanje sa standardnim i većim sudoperama. Slavina se može u potpunosti rotirati, tako da može da dosegne dva korita, čak i kada su ona prilično udaljena. MILA je posebno pogodna za punjenje i pranje visokih i drugih kabastih sudova, a vlasnici ubrzo primete i da je sipanje čaše vode za piće još lakše, jer ne moraju da spuštaju čašu naniže pre nego što puste vodu. Iako se čini da prskanje kod slavina kao što je MILA može biti veliki problem, taj problem postoji samo ako podižete sud visoko ka izlivu, jer ako je sud na dnu sudopere, prskanje je isto kao kod slavine čiji je izliv niže.

Ovaj model može se pronaći u nekoliko varijanti, za nizak i visok pritisak, kao i sa tušem na izvlačenje, ali je odličan odnos izgleda, veličine slavine i cene kod osnovnog modela presudio da preporučimo tu varijantu, posebno jer je cena sličnih Hansgrohe i Grohe slavna gotovo dvostruko viša. U nekim drugim segmentima Grohe i Hansgrohe su daleko pristupačniji, i predstavljaju direktnu konkurenciju Blanco slavinama, ali MILA HROM nema rivala na našem tržištu kada su u pitanju slavine evropskih proizvođača ovog tipa. Sa druge strane, ako vam se dopada dizanj, a želite dodatno da uštedite, domaći Rosan ima nekoliko sličnih slavina po još povoljnijoj ceni, konkretno iz S2 serije.

AMBIS: Povoljnija slavina visoke klase sa ručicom na vrhu

blanco ambis

U današnje vreme toliko smo se navikli da je ručica na kuhinjskoj slavini bočno pozicionirana da nam svako drugo rešenje čudno izgleda. Međutim,  prednost bočno postavljene ručice nije u ergonomiji, već u tome što je pozicija u dnu slavine najbolja za postavljanje mešača. Kada koristimo bočne ručice često moramo da pravimo manevre da dohvatimo ručicu, iako je tačno da je to najbolja pozicija kada su nam ruke već u sudoperi i kada sudopera nije puna. Slavina AMBIS HD poseduje ručicu na vrhu, što znači da je praktičnija kada se sipa voda u čašu, kada se peru visoki sudovi ili kabasto voće i povrće. Sa ručicom na vrhu takođe možemo daleko preciznije da podesimo temperaturu vode jer lako pamtimo koja temperatura se postiže kada je ručica u određenoj meri levo ili desno, dok je ta procena kod bočnih slavina teška, pa temperaturu podešavamo prema toploti vode koju osećamo.

Blanco jasno deklariše koje su slavine iz budget segmenta, koje iz srednjeg, a koje slavine pripadaju visokoj klasi. AMBIS HD je najpovoljnija slavina iz visoke klasa, sa najkvalitetnijim finišom, mešačem i ručicom, a cena je niža od drugih naprednih modela jer je slavina nešto manja. Ipak, slavina je dovoljno velika da ispod nje može stati praktično bilo kakav sud, odnosno ima tačno onu viisnu koja je potrebna da izliv ne bude preblizu sudopere a da da ručica nije previsoko. Ako vam se dopada ovaj dizajn, obavezno pogledajte i model AMBIS-S HD sa tušem na izvlačenje i još par dodataka, koja je doduše 10.000 dinara skuplja. 

FONTAS II: Slavina sa posebnim izlivom za filtriranu vodu

fontas 2 blanco

Filtriranje vode u domaćinstvu je veoma dobra ideja, jer je daleko povoljnije koristiti filter nego kupovati balone vode, da ne govorimo o tome koliko je teže donositi balone i rukovati njima. Naravno, negazirana mineralna voda je zdravija, ali zdravom ishranom svakako možete uneti dovoljno minerala, tako da nije potrebno unositi ih putem vode ili suplemenata. Najbolji način filtriranja su sistemi koji se postavljaju ispod sudopere, jer njihovi filteri su daleko moćniji od onih koji se koriste na stonim aparatima ili onima koji se postavljaju na slavine ili bokale. Filteri koji se montiraju ispod slavine obično koriste višestepenu reverznu osmozu, a filtrirana voda se sprovedi na posebnu malu slavinu koja se montira na sudoperu. Međutim, daleko bolje rešenje od skromne male slavije koja dolazi uz filter je korišćenje slavine za sudoperu koja ima poseban izliv i posebnu ručicu za filtriranu vodu. Blanco nudi nekoliko modela slavina sa ovom funkcijom, prepoznatljivih po tome što imaju veliku ručicu desno za nefiltriranu vodu, i malu ručicu levo za filtriranu vodu, a najpovoljnija među njima je FONTAS II.

Izliv za filtriranu vodu nalazi se iza izliva za nefiltriranu vodu. Filtrirana voda teče relativno polako, tako da je potrebno nekoliko sekundi da se napuni čaša, ali svakako je daleko lakše koristiti izliv iz visoke slavine nego slavinu koja se dobija uz sistem za filtriranje, jer ispod tih slavina obično može da se postavi samo mala čaša od 150ml. Zbog dva izliva i dve ručice FONTAS II izgleda vrlo sofisticirano, a slavina poseduje regulator mlaza i dodatnu ploču za fiksiranje prilikom montaže.

MIDA-S: Slavina sa tušem popularnog dizajna

mida s

MIDA-S je već nekoliko godina jedna od najprodavanijih Blanco slavina, jer većina kupaca traži upravo takav tip slavine - zaobljenu,  zakrivljenu, ne previše tanku niti previše robusnu, sa bočno postavljenom ručicom. Blanko nudi nekoliko sličnih modela, kao što su Jandora, koja je masivnija i manje zakrivljena, zatim Candor, koja je veoma slična MIDA slavini, ali sa brušenim finišom, kao i FILO, koja ima nežnije, tanje telo. MIDA-S poseduje izvlačeći tuš, što kupci veoma cene, ali ponekad kupuj izuzetno skupe slavine da bi imali ovu funkciju, što je nepotrebno, budući da sasvim funkcionalna slavina sa izvlačećim tušem može da se kupi već za oko 20.000 dinara, čak i značajno povoljnije ako slavina nije visoka, kao što smo videli na primeru DARAS-S slavine. Ako vam nije potreban izvlačeći tuš, možete kupiti i osnovnu varijantu MIDA slavine, bez S oznake, čija je cena 14.000 dinara, kao i MIDA slavine, bilo sa tušem ili bez tuša u nekoliko Silgraniit boja. Budući da nije posebno visoka, MIDA slavina može se koristiti i sa kompaktnim sudoperama, a poseduje i podlošku za stabilizaciju, što je veoma važno za slavine sa tušem, kako se ne bi pomerale iz ležišta kada se povlači tuš. 

Ovih pet slavina odabrali smo jer verujemo da su najpraktičnije i da imaju izuzetan odnos cene i kvaliteta, ali treba napomenuti da Blanco nudi i veliki broj luksuznih modela interesantnog dizajna, od retro to ultramodernističkih. Neke od naših preporuka u ovom segmentu su Catris-S, fleksibilna poluprofesionalna slavina sa dva tipa spreja iz tuša, kao i moderne VIU-S slavina koja dolaze sa maskama u više boja koje prekrivaju fleksibilno telo, tako da se mogu uklopiti uz kuhinjske elemente u boji. Koju god Blanco slavinu da odaberete svakako ćete biti zadovoljni kvalitetom, a mi se nadamo se smo vam ovom prilikom olakšali izbor, koji, sa obzirom na ogroman broj modela u ponudi, nije nimalo lak.