UREĐENJE KUPATILA: KAKO DA MALA KUPATILA DELUJU VEĆA

UREĐENJE KUPATILA: KAKO DA MALA KUPATILA DELUJU VEĆA

Kupci često traže sanitarije, kabine i drugu opremu za mala kupatila. Ponuda takvih proizvoda sve je bolja, posebno kada su u pitanju modeli brendova Roca, Laufen i Kolo. Kupac može lako nabaviti mali umivaonik, kompaktnu WC šolju i elegantnu tuš kabinu malih dimenzija, ali postoji i bolje rešenje za opremanje kupatila male površine. Naša preporuka za uređenje kupatila nije samo kupovina proizvoda malih dimenzija, već pametno korišćenje prostora i upotreba trikova kojima se postiže da kupatila deluju veća. Navešćemo neke od najuspešnijih tehnika.

OPREMANJE KUPATILA BEZ ZATVORENIH, KOCKASTIH OBJEKATA

Ne morate da koristite umivaonik sa ormarićem. Sve što držite u ormariću ispod lavaboa moguće je smestiti i u gornje elemente ili na police. Umivaonik na ploči ili konzolni umivaonik su veoma praktična i lepa rešenja, koja znatno otvaraju prostor. Dobra opcija je i ormarić koji je zatvoren samo u gornjem delu, dok su u donjih 30-50cm nogare, što takođe omogućava da se vidi ceo pod i da kupatilo deluje veće.

Pametno koristite prostor u ormarićima. Za mala kupatila najbolji su gornji elementi, postavljeni na maksimalnoj visini koju ukućani mogu da dosegnu. Kako biste te elemente što bolje iskoristili, postavite veći broj polica male visine. Ako su police visoke, koristite plastične module unutar polica, koji će od jednog nivoa napraviti dva i pomoći vam da bolje razvrstate predmete.

Kupite manji bojler i razmotrite sve opcije za veš mašinu. Savremeni smart bojleri kapaciteta 50l savršeno su dovoljni za tuširanje i grejanje tople vode za četvoročlano domaćinstvo, a čak i većina 50l modela bez smart karakteristika su uglavnom dovoljni. Dobra opcija su i modeli koji se postavljaju vodoravno, ali ipak su smart bojleri naša preporuka za mala kupatila, jer su male zampremine, štede novac, lepši su i kompaktniji. Razmislite o postavljanju veš mašine u ostavu (ako je priključak za vodu blizu) ili u kuhinju, jer je daleko lakše raditi sa odećom ako imate dovoljno prostora ispred mašine. Kompaktne veš mašine male dubne nisu loše rešenje, a ako ne prljate mnogo, možete kupiti i ultra-kompaktnu veš mašinu, koja se puni odozgo.

Koristite providne tuš kabine ili tuš paravane. Mat tuš kabina nije dobro rešenje, jer vizuelno skraćuje kupatilo. Mala kupatila omogućavaju korišćenje tuš paravana umesto kabine, a potrebno je samo paravan postaviti na kraj dužeg dela kupatila tako da između paravana i suprotnog zida ostane taman toliko mesta da se prođe. U našoj ponudi su i paravani sa kliznim vratima koji se montiraju između dva zida, što je takođe odlično rešenje za opremanje kupatila manjih dimentzija, pri čemu i tada preporučujemo providnu varijantu.

TRIKOVI I IDEJE ZA MALA KUPATILA

Upotrebite pastelne boje. Obično se savetuje da mala kupatila budu u svetlim bojama. Preciznije, najbolje je koristiti plave, zelene ili svetloljubičaste pločice, jer problem sa malim kupatilima nije to što ne deluju dovoljno svetlo, već to što deluju klaustrofobično, a to je efekat koji se otklanja smirujućim bojama.

Nabavite kvalitetne police. Za razliku od ormarića, koji vizuelno smanjuju kupatilo, staklene ili metalne police sa kvalitetnim nosačima čine kupatilo još privlačnijim. Odaberite kompletnu galanteriju iz iste kolekcije, i osigurajte stručnu ugradnju ako je reč o sistemima na šrafljenje. Veoma su praktični i vakuum sistemi, za koje nije potrebno bušiti pločice.

Probajte da osmislite postavku pločica koja otvara prostor. Pogledajte neke od vizuelnih iluzija koje stvaraju osećaj dubine i razmislite da li biste to mogli da postignete sa pločicama. Jedan od jednostavnih trikova za uređenje kupatila je lažni prozor od pločica, a ako poznajete nekog umetnika, možete oslikati plafon ili čak napraviti vodootporni mural preko jednobojnih pločica na celoj površini zida.

Neki dizajneri savetuju i velika ogledala, ili čak dva ogledala u kupatilu, kao i jako osvetljenje, uz razne efekte koje osvetljenje može dati. To jesu dobri saveti, ali ne važe uvek, jer mnogi kupci ne žele da maju veoma velika ogledala ili previše osvetljeno kupatilo.