Kako odabrati najlepše pločice za kupatila? - 10 saveta

Kako odabrati najlepše pločice za kupatila? - 10 saveta

Trenutak kada se kupuju pločice za kupatila je jedan od najlepših momenata prilikom uređenja doma. Za razliku od odabira nameštaja i tehnike, vlasnik stana može biti potpuno kreativan i odabrati bilo koju boju, dezen, veličinu pločica i način slaganja. Međutim, malo ko sem profesionalnih dizajnera enterijera uspeva da postigne maksimalan efekat. Razlog za to je delimično u činjenici da većina kupaca bira najpovoljnije pločice za kupatila, koje ne ostavljaju mnogo opcija ili jednostavno kopiraju tuđa rešenja, bez razmatranja kako će se te keramičke pločice uklopiti u njihovo kupatilo. Kada se biraju pločice za kupatio, sve što je potrebno jeste da se kupac pridržava deset jednostavnih pravila i rezultat neće izostati.

 

1. PRVO ODABERITE NAJSKUPLJE PLOČICE

 

Najatraktivnije i najbolje pločice ne moraju da pokriju više od 20% zidnih površina da bi dale pun efekat. One mogu biti postavljene na jednom celom zidu, u jednom geometrijskom obliku, kao motiv koji se provlači kroz celo kupatilo, samo u delu za kupanje ili samo oko umivaonika. Ako kupovina ovih pločica ne premašuje 30-40% budžeta koji imate za nabavku i postavljanje pločica, to je znak da ste na dobrom putu.

 

2. ODABERITE OSNOVNE PLOČICE KOJE ĆE SE UKLOPITI UZ VAŠE PREMIUM PLOČICE

 

Odaberite glavne pločice koje se dobro slažu uz vaše najistaknutije keramičke pločice. Ako odaberete svetle nijanse možete biti sigurni da će keramika ostati imuna na promenu trendova i da vama lično neće dosaditi. Bele pločice koristite ako imate dosta nameštaja i drugih predmeta u kupatilu zbog kojih pločice treba da ostanu neupadljive. Budite pažjivi kada koristite tamne i jarke boje - one lepo deluju u ugostiteljskim objektima, gde je dobro videti nešto originalno, ali nisu idealne za dom.

 

3. RAZMISLITE NA KOJI NAČIN ĆE PLOČICE BITI SLOŽENE

 

Neki keramičari neće želeti da slažu pločice za kupatilo na atipične načine, ali već ako imate keramičke pločice koje se mogu slagati na kreativne naćine, veštog keramičara nije teško naći. Ovo se uglavnom odnosi na pravougaone pločice koje se mogu slagati na načine koje zovemo korpa od pruća, haringina kost ili ciglice, dok se kvadratne i pravougaone pločice mogu kombinovati na mnogo lepih načina, kao što su flamanski stil ili vetrenjača.

 

4. EKSPERIMENTIŠITE SA VELIČINOM PLOČICA

 

Danas kupci mogu izabrati pločice u mnoštvu veličina, uključujući veoma male i veoma velike pločice, kao i modele standardne površine koji izgledaju kao veliki broj spojenih malih pločica. Nove serije pločica proizvode se u više veličina i oblika, što vam dozvoljava da ih kreativno slažete. Savetuje se da podne pločice budu većih dimenzija od onih na zidovima, mada je dobro na pod tuša postaviti mozaik pločice malih dimenzija, kako bi se sprečilo klizanje.

5. VELIČINA KUPATILA UTIČE NA IZBOR PLOČICA

 

Jedno od pravila za uređenje kupatila glasi da mala kupatila nisu pogodna za tamne boje i velike pločice, jer će one učiniti da kupatilo deluje još manje. Kada su tamne boje u pitanju, to je tačno ako se koriste isključivo one, ali kombinacija tamnih i svetlih nijansi je svakako preporučljiva. Po pitanju veličine, taj savet uglavnom važi za zidne pločice, ali ne i za podne pločice.

 

6. PRIRODNO SVETLO IGRA VELIKU ULOGU

 

Reflektivne površine pomažu da kupatilo u koje dolazi mala količina dnevnog svetla deluje lepše, dok kupatila koja imaju dovoljno dnevnog svetla mogu da koriste i mat pločice, kao i nešto tamnije modele. Položaj prozora igra veliku ulogu kada se postavljaju pločice za kupatila, u smislu da se oko samog prozora obično postavljaju manje istaknute pločice, dok je najbolje da istaknut deo kupatila (obično umivaonik sa ogledalom) bude onaj na koji pada prirodno svetlo.

 

7. IZBOR FUGE

 

U mnogim situacijama fuga u boji pločica je dobro rešenje, mada svetla fuga predstavlja odličan kontrast tamnim pločicama. Dobri keramičari mogu složiti pločice tako da fuga bude debela samo 2-3 milimetra ili čak nevidljiva, mada takav način slaganja obično zahteva veoma kvalitetne pločice sa srazmerno visokom cenom. Gotovo svaki salon keramike izlaže pločice za kupatilo bez fuge, tako da morate uzeti u obzir da one u vašem kupatilu neće izgledati isto kao u salonu.

8. POSMATRAJTE KUPATILO KAO ZBIR POSEBNIH POVRŠINA

 

Ako kupatilo ima oblik pravilnog kvadra, bez izbočina i površina koje odstupaju od ostalih ravni, možete ga posmatrati kao jedinstven prostor koji ima i jedinstven dizajn. Međutim, svaku izbočinu i nepravilnost treba iskoristiti za akcentovanje manje zastupljenim tipom pločica u kupatilu. Prostor za tuširanje ili kompletan zid možete urediti tako što ćete koristiti druge kupatilske pločice, mada ne treba odstupati od ukupno tri tipa pločica u kupatilu – dva tipa zidnih i jednog tipa podnih.

 

9. IZBOR MATERIJALA

 

U 90% slučajeva pločice koje izaberete biće keramičke pločice. Međutim, granitne pločice i staklene pločice imaju brojne predsnoti, kao i ekskluzivne porcelanske pločice i pločice od prirodnog kamena. Staklene pločice su jednako otporne kao i keramičke. Veoma se lepo presijavaju, posebno u dodiru sa vodom, zbog čega su idelane za prostor za kupanje. Pločice koje zovemo granitnim nisu zaista od granita već imaju veći udeo kamena u površinskom sloju, a one su najbolje za velika kupatila i za podove. Porcelanske pločice i pločice od prirodnog kamena su veoma skupe, a ta razlika u ceni nije u potpunosti opravdana razlikom u kvalitetu, posebno zbog komplikovanijeg načina održavanja, zbog čega većini naših kupaca savetujemo keramičke pločice.

 

10. KUPITE REZERVU

 

U kompaniji Kerametal trudimo se da pomognemo svakom kupcu koji zbog popravki ili adaptacije želi da dođe do novih pločica iz serije koju je ranije kupio ali je u međuvremenu povučena iz prodaje. U većini slučajeva možemo da pomognemo, ali u delatnosti kao što je prodaja pločica, šanse su preko 50% da će posle pet godina prodaja keramike određenog tipa biti obustavljena. Zbog toga savetujemo svim kupcima da nabave 10-20% više pločica nego što im je potrebno, jer će im ta rezerva pružiti mnoge mogućnosti za kasnije preuređenje kupatila.