SMART BOJLERI, UBEDLJIVO NAJBOLJI BOJLERI U PRODAJI

SMART BOJLERI, UBEDLJIVO NAJBOLJI BOJLERI U PRODAJI

Visoka tehnologija nije jedina koja brzo napreduje, već tehnološke inovacije stižu i do običnih kućnih uređaja ogromnom brzinom. Odličan primer su smart bojleri, koji uče navike korisnika i zagrevaju vodu samo kada je potrebno, što značajno smanjuje iznos računa za struju. Pre svega dve godine cena bojlera ovog tipa bila je tri puta više nego cena standardnih bojlera, i tada smo kupcima objašnjavali da će oni inicijalno ulaganje vratiti posle 2-3 sezone. Danas, kada je cena smart bojlera svega oko 50% viša, oni se isplaćuju tokom prve sezone! Tako, Gorenje smart bojler sada košta 16.000 dinara, dok sličan standardni bojler košta 11.000 dinara. Prodaja običnih bojlera je sve teža kada su kupci dobro informisani, dok prodaja smart bojlera beleži veliki rast, a koje su prednosti smart bojlera objasnićemo u nastavku ovog teksta.

Smart bojler razlikuje se od običnog bojlera već na prvi poged, jer u donjem delu poseduje ekran, na kome je, pored ostalog, prikazana zadata i trenutna temperatura vode. Ekrani su uglavnom tač-skrin tipa, mada neki povoljniji modeli nemaju tač-skrin, već ekran koji pokazuje trenutne parametre bez mogućnosti programiranja od strane vlasnka. Ti modeli ostavljaju manje slobode korisniku, ali i dalje ostvaruju značajnu uštedu i praktični su za starije osobe i druge vlasnike koji ne žele da se angažuju oko bojlera. Pomenuti modeli jednostavno uče kada se voda koristi u domaćinstvu i održavaju samo minimalnu temperaturu u delu dana kada za topolom vodom nema potrebe, ali nemaju neke druge interesantne funcije koje imaju potpuno smart modeli. Većina modela na tržištu je smart u punom smislu reči i sadrže mnoge korisne funkcije, koje se mogu podeliti u tri grupe.

PROGRAMIRANJE SMART BOJLERA

Kada instalirate pametni bojler, prvih nekoliko dana koristićete ga kao običan model, a bojler će tokom tih 7-10 dana analizirati način na koji trošite toplu vodu, uključujući količine, doba dana i razliku između načina korišćenja vikendom i radnim danima. Kada se period učenja završi i bojler uđe u smart mod, on će početi da usklađuje temperaturu vode sa navikama korisnika tako što će u doba dana kada se voda obično ne koristi održavati nižu stalnu temperaturu. Dakle, čak i u doba dana kada se topla voda ne troši u velikim količinama bojler će i dalje raditi, tako da ćete imati dovoljno za pranje ruku i korišćenje u kuhinji.

Osim režima u kome bojler uči kada se topla voda koristi, većinu modela moguće je i ručno programirati, npr. da održavaju temepraturu od 45°C do 17 sati, zatim temperaturu od 60°C do 21 sat, i temperaturu od 80°C u udarno vreme od 21 do 23 sata. Neki modeli, kao što su Ariston Velis smart bojleri, nude opciju memorisanja dva programa, tako da možete imati poseban program za radne dane kada deca idu prepodne u školu i poseban program za dane kada idu popodne. Zgodna funkcija je i gašenje svih programa na neko vreme, tako da možete podesiti da se bojler isključi na 15 dana i ponovo uključi taman pred vaš povratak sa letovanja.

Posebno važan deo arsenala smart bojlera su njihove mogućnosti koje se aktiviraju automatski, bez potrebe za ručnim programiranjem ili periodom učenja. Primera radi, Aristom bojleri uvek će posle tuširanja brzo zagrejati vodu do temperature koja je potrebna za još jedno tuširanje, tako da vam se nikada neće dogoditi da nema tople vode ako vam hitno zatreba manja količina. Na sličan način bojler obavlja i druge automatske radnje, poput povremenog zagrevanja vode na visoku temperaturu tokom kratkog vremena, kako bi eliminisao bakterije koje mogu živeti u vodi.

ZNAČAJNA UŠTEDA ENERGIJE

Smart bojleri snižavaju ukupnu potrošnju struje u domaćinstvu za oko 10% i smanjuju broj kilovat časova u crvenoj zoni, što dovodi do sniženja računa za struju za barem 15% u zimskom periodu. Samo iz ovog podatka vidimo da je cena smart bojlera, koja je oko 50% viša o odnosu na obične, više nego opravdana. Smart bojleri uglavnom energetski razred C ili D. Na prvi pogled, čini se da nema velike razlike između dva tipa bojlera, ali razred pokazuje samo koliko se efikasno troši električna energija, dok se to što klasičan bojler radi i kada nije potrebno ne odslikava kroz energetski razred. Prava razlika u potrošnji vidi se iz broja kilovat časova koje smart bojler i običan bojler troše tokom jednog dana. Dok smart bojler kapaciteta 80l troši oko 7kWh, standardni troši preko 18kWh, odnosno skoro tri puta više! Smart bojler ne greje vodu noću kao klasičan bojler, jer je grejanje noću i zatim dogrevanje da bi se voda koristila kasno popodne krajnje neefikasno, posebno jer cena struje nastavlja da raste i svaki bačeni kilovat čas predstavlja sve veći trošak.

Najefikasniji su mali smart bojleri, čiji je kapacitet 50l, savršeni za tročlana domaćinstva, jer takav bojler može da zameni standardni bojler od 80l. Smart bojleri su posebno praktični kada je voda potrošena i potrebno je brzo ugrejati vodu ponovo. Smart bojler kapaciteta 80l ugrejaće vodu 30 minuta brže od standardnog bojlera istog kapaciteta, dok će smart bojler kapaciteta 120l ugrejati vodu do maksimuma ceo sat ranije nego standardni bojler. Prodaja velikih modela je nešto ređa, međutim upravo ti veliki modeli, namenjeni kućama i velikim stanovima, stvaraju najveću uštedu.

Ako ušteda nije prioritet, smart bojlere moguće je prebaciti i u manuelni mod, što je veoma zgodno kada želite da koristite bojler na način koji potpuno odudara od programa koji je trenutno zadat, na primer ako ste ostali kući tokom radnog dana i planirate da potrošite dosta tople vode prepodne.

VIŠI NIVO BEZBEDNOSTI

Budući da smart bojler poseduje naprednu elektroniku, daleko je bolji od klasičnog bojlera i kada je u pitanju evidentiranje grešaka u radu i aktiviranje sistema za samozaštitu. Sve greške se jasno ispisuju, a veliki broj grešaka može se otkloniti bez majstora, jednostavnim čišćenjem bojlera. Smart bojleri mogu se ručno uključiti i isključiti direktno na uređaju, što je dodatna prednost u situacijama kada otkaže prekidač u kupatilu ili je potrebno iz drugog razloga hitno ugasiti bojler. Pregrevanje je nemoguće, jer se bojleri isključuju čim voda pređe zadatu temperatru, a ne kada dostigne maksimalnu temeratru, kao kod standardnih bojlera. Za slučaj nestanka vode, tu je zaštita od zagrevanja praznog ili polupraznog bojlera, što elektronika daleko lakše detektuje od indirektnih metoda, a isto važi i za zaštitu od smrzavanja.

Nadamo se da ćete i vi odabrati smart bojler kada budete naredni put birali bojler u Kerametalu, a ako kupovinu budete odlagali još nekoliko godina velike su šanse da će do tada svi bojleri već biti pametni. Smart bojleri iz korena su promenili način na koji funkcioniše prodaja bojlera i nadamo se da će domaći proizvođači, kao što su Termorad, Ariston, Metalac i drugi brzo početi da prate ovaj trend, jer klasični bojleri brzo postaju prevaziđeni.