EKOLOŠKA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE KAMENCA

EKOLOŠKA SREDSTVA ZA ČIŠĆENJE KAMENCA

U svakoj prodavnici možete pronaći veliki broj delotvornih preparata za čišćenje kamenca sa slavina, pločica, wc šolja i druge kupatilske opreme. Ova sredstva su veoma efikasna u čišćenju kamenca, ali im se zamera nepovoljan uticaj koji imaju po životnu sredinu, kao i alergijske reakcije koje izazivaju na našoj koži. Ako želite da probate nešto novo, i pritom pomognete da smanjimo zagađenje, predlažemo vam tri recepta koje sami možete pripremiti u svom domu. Sastojke za sva tri recepta možete pronaći u bilo kojoj prodavnici, nisu štetni po vašu kožu i nakon čišćenja kamenca kupatilo će odisati još većom svežinom.

Čišćenje kamenca kombinacijom kućne hemije

Spravljenje recepta započinjemo u posudi srednjih dimenzija, sa po pola šoljice praška za pecivo, detrdženta i tečnog sapuna. Sastojke treba dobro izmešati dok smesa ne postane lepljiva i mesnata. Zatim dodajemo 20 kapljica eteričnog ulja na bazi čaja kao i po 10 kapljica eteričnih ulja na bazi limuna i peperminta. Po vašem nahođenju možete dodati i sirće, ali nije neophodno, jer ćete i ovako postići željeni rezultat. Dobro izmešajte i možete početi sa čišćenjem kamenca. Stavite deo smese na sunđer, utrljajte na slavinu ili drugi kupatilski element i ostavite da odstoji. Nakon nekoliko minuta suvom krpom uklonite smesu, eventualno pređite još jednom mokrom krpom ali i bez toga ćete primetiti stari sjaj kupatilskog elementa.

Smesa bez deterdženata

Drugi recept je sličan prvom, razlikuje se u par sastojaka i načinima pripreme i primene. Za njega će vam trebati flaša od nekog starog sredstva za brisanje prozora ili drugih ravnih površina kako bi mogli da ga nanosite prskanjem. U flašicu sipajte dve šolje tople vode, destilovanu ako planirate duže da koristite sredstvo ili običnu vodu sa česme, ako vam je potrebno za jednu upotrebu. U toplu vodu dodajte jednu supenu kašiku praška za pecivo i mućkajte dok se ne sjedine. Zatim dodajte dve supene kašike tečnog sapuna, 30 kapljica eteričnog ulja čaja i 20 kapljica eteričnog ulja narandže i nežno promućkajte kako ne bi krenulo da preliva. Ostavite smesu da odstoji koji minut kako bi se što bolje sjedinilo. Naprskajte željenu površinu, a tečnost možete koristiti za čišćenje kada, slavina, pločica, wc šolja i drugih kupatilskih elemenata. Ostavite je da odstoji malo i onda je obrišite nekom starom krpom ili komadom odeće.

Sredstvo na bazi limunovog soka

U posudu srednje dimenzije sipajte jednu četvrtinu praška za pecivo i po jednu osminu šolje limunovog soka i fine morske soli. Na sve to dodajte dve supene kašike detrdženta ili tečnog sapuna i počnite da mešate. Polako dodajte sirće i ne prestajte da mešate dokle god ne postignete formu lepka. Budite pažljivi sa ovim receptom jer sadrži morsku so i zbog toga predstavlja izuzetno snažno rešenje za čišćenje kamenca. Zahvatite malu količinu smese i počnite da trljate o slavinu, kadu ili wc šolju i odmah ćete primetiti razliku.

Slavine i tuševi koje ne morate čistiti

Čišćenje kamenca još je lakše ako koristite slavine i tuševe brendova Grohe ili Hansgrohe. Asortiman nemačkih proizvođača će vam uštedeti novac predviđen za kupovinu različitih preparata, kao i vreme koje biste utrošili na čišćenje kamenca. Grohe asortiman je prepoznatljiv po implementaciji Grohe StarLight i SpeedClean tehnologija zahvaljujući kojima, bez mnogo truda, uz jednostavni prelaz mokrom krpom možete očistiti kupatilske elemente od kamenca i obezbediti im stari sjaj. StarLight i SpeedClean tehnologije možete pronaći na telu i mlaznicama Grohe tuševa i slavina. Hansgrohe je razmišljao i o drugoj strani tuševa i slavina, te je implementirao QuickClean tehnologiju, koja se bazira na specijalno dizajniranim silikonskim materijalima postavljenim u mlaznicama glave tuša i slavina. Zahvaljujući ovoj tehnologiji ćete jednostavnim prelazom prsta, bez četkanja i trljanja, skinuti sav kamenac i obezbediti nesmetan protok vode.

Imate li vi neki recept za čišćenje kamenca? Možete ga podeliti sa nama i sa drugim čitaocima u komentarima.