VENTILATORI ZA KUPATILO - KAKO IZRAČUNATI POTREBNU SNAGU

VENTILATORI ZA KUPATILO - KAKO IZRAČUNATI POTREBNU SNAGU

Dobar ventilator odvodi vlagu i neprijatne mirise istom brzinom kao i prozor, dok je loš ventilator tek malo više od bučnog detalja u kupatilu. Budući da je cena ventilatora za kupatilo vrlo povoljna, jedna od najčešći grešaka pri opremanju kupatila je upravo instalacija lošeg/slabog ventilatora.

Stare zgrade imaju nekoliko prednosti nad modernim rešenjima, pre svega jer ranije nije bio prioritet smestiti što više kvadratnih metara životnog prostora na što manju osnovu. Pored suncem osvetljenih stepeništa i većih terasa, najveća prednost starijih stanova je to što je svako kupatilo posedovalo prozor. Danas u kupatilima ređe nalazimo prozore, najčešće jer su zgrade toliko masivne da samo sobe imaju prozore i terase, dok kupatila nemaju spoljne zidove. Iz tog razloga ventilatori su postali neizostavni deo svakog kupatila, međutim naše iskustvo iz hiljada stanova tokom više decenija pokazuje da većina kupatila ima preslabe ventilatore.

Jednostavno rečeno, ako niste zadovoljni jer se vlaga i neprijatni mirisi zadržavaju u kupatilu, nije kupatilo "krivo" jer nema prozor, već vam je potreban bolji ventilator. Kada živite u kući možete sami birati kuda ćete da sprovedete ventilaciju, dok ste u stanu obično primorani da koristite kanal za ventilaciju kojim je opremljena zgrada. Jedini nerešiv problem na koji možete naići prilikom izbora ventilatora je upravo tip kanala, jer ni najbolji ventilator neće biti dovoljan ako je kanal preuzak ili ima previše skretanja.

Interesantno je da standardi u gradnji u nekim zapadnoevropskim državama i delu SAD propisuju da kupatilo mora da sadrži ventilator čak i ako poseduje prozor, što samo govori o tome koliko je ventilator koristan za održavanje kupatila suvim. Svež i suv vazduh čini kupatilo slobodnim od buđi, produžava radni vek sijalica, eliminiše potrebu za prefarbavanjem plafona, pa čak i produžava vek parfema!

Određivanje potrebne snage ventilatora

Protok vazduha izražava se u zapremini vazduha koju ventilator može da prebaci sa jedne na drugu stranu za određeno vreme. Na ventilatorima tako možete videti snagu izraženu u CFM (cubic feet per minute) ili MHR (cubic meter per hour). Iz metara na čas u stope po minuti konverzija se vrši množenjem sa 0.6, a obrnuto množenjem sa 1.7. Protok može biti izražen i u kubnim metrima po sekundi umesto po satu, a ako želite da prebacite iz sekundi u sate, potrebno je pomnožiti ili podeliti sa 3600. U daljem tekstu držaćemo se CFM jedinice.

Za svaki kvadratni metar kupatila potrebna je snaga od 10 CFM, idelano malo više. Ne kupujte modele snage ispod 40CFM, čak i kada imate kupatilo manje od 5m2, jer što je ventilator jači to će svoj posao obavljati brže, a modeli snage 50CFM uglavnom su tihi, tako da nećete dobiti na tišini time što ćete kupiti slabiji. Pitanje buke ventilatora često se preuveličava, budući da kada ventilator radi obično nikoga nema u kupatilu, tako da je naš stav da je ventilator dovoljno tih ako se ne čuje sa druge strane vrata, odnosno da je uglavnom nebitno koliko se čuje u samom kupatilu.

Važan faktor pri izboru ventilatora je tip kanala kojim vazduh odlazi. Klasičan 50CFM ventilator radiće optimalno ako je promer ventilacije 10cm (kružni profil), i sa tolikim prečnikom ne isplati se kupovati modele snažnije od 60-70CFM. Ako je prečnik veći, svakako kupite i snažnije ventilatore, pa je tako ventilator snage 130-150CFM optimalan za otvor prečnka 15cm. Međutim, ako je kanal veoma dugačak, ako ima zglobove i sužavanja, protočna moć će biti manja, i tada potrebno smanjiti snagu ventilatora, za oko 10% za svaki metar prkeo jednog metra i za svako koleno. Ako posedujete jucuzzi kadu morate posebno dobro brinuti o ventilaciji, i u tom slučaju se preporučuje ventilator maksialne snage koju otvor može da podrži. U slučaju da je kupatilo izdeljeno na bilo koji način, npr. tuš stenom, takođe je potrebno pojačati snagu ventilatora.

Da li je potreban ventilator u tuš kabini?

Ako imate samo jedan ventilator u kupatilu, što je i najrealnija opcija, budući da je malo verovatno da ćete imati dva ventilaciona kanala, veoma je dobro postaviti ventilator upravo u tuš kabinu, jer će se tako najbrže eliminisati vlaga. Pritom, neophodno je da posle svakog tuširanja otvorite širom vrata od tuš kabine, jer da bi mogao da izbaci vlažan vazduh, ventilator mora imati pristup "novom" vazduhu.

Upravo iz tog razloga, zbog brzine zamene vazduha, poželjno je da se ostavi 1.5cm između poda i donje ivice vrata kupatila. U mnogim stanovima ovo pravilo se ne poštuje iz čisto estetskih razloga, i u tom slučaju morate ostaviti blago odškrinuta vrata dok radi ventilator.

Ventilatori sa dodatnim opcijama

Osim standardnih ventilatora, na tržištu su i modeli koji poseduju osvetljenje ili istovremeno izbacuju i ubacuju vazduh. Dok nam se prva opcija posebno ne dopada, druga je veoma dobra, posebno jer topao vazduh koji izlazi greje hladan vazduh koji izlazi. Međutim, za ovaj tip ventilatora potrebna su dva paralelna creva, tako da je instalacija realno izvodljiva uglavnom u kućama.

Još jedno važno pitanje je da li je dobro podesiti da se ventilator uključuje i isključuje zajedno sa svetlom. Veoma nas iznenađuje to što mnogi sajtovi o gradnji i adaptaciji doma to spominju kao opciju, jer smatramo da ona ima smisla samo u slučaju da nema drugog slobodnog prekidača na panelu, pa se svetlo i ventilator moraju povezati na isti prekidač. Ipak, treba imati na umu da je ventilator uglavnom potreban nakon korišćenja kupatila, ne za vreme korišćenja. Čak i ako nema slobodnog prekidača, bolje je povezati ventilator recimo na prekidač za fen ili na neki drugi način obezbediti da se struja na dodatni uređaj ne troši bespotrebno samo da bi radio ventilator.