LED OGLEDALA: POSMATRAJTE SEBE U NAJBOLJEM SVETLU

LED OGLEDALA: POSMATRAJTE SEBE U NAJBOLJEM SVETLU

Ako bismo morali da izdvojimo jednu inovaciju po kojoj se moderna kupatila suštinski razlikuju od kupatila od pre deceniju ili dve, u konkurenciji bi bili novi materijali za pločice, rimless toaleti, razne vrste automatskih slavina i druga hi-tec rešenja, međutim najveću realnu razliku pravi jedna veoma jednostavna inovacija: LED ogledala.

Šta je LED ogledalo?

LED tehnologija donela je značajan napredak na mnogim poljima, od automobilizma do botanike, međutim samo na dva polja došlo je do prave revolucije zahvaljujući LED diodama. Tu su, svakako, novi tipovi televizora i monitora, koji bi bili nezamislivi bez LED osvetljenja, dok je druga oblast ulično, kućno i radno osvetljenje. Opšte je poznato da LED sijalice traju dugo i da su isplative, zbog čega ih koristimo svakodnevno u lusterima i lampama. Međutim, postoji jedno još bolje mesto za LED svetlo - vaše kupatilsko ogledalo.

LED ogledalo je ogledalo sa pozadinskim osvetljenjem, kod koga je to osvetljenje LED tipa. LED osvetjenje daleko je bolje kao pozadinsko osvetljenje od fluorescentnih sijalica iz mnogo razloga, o kojima ćemo uskoro govoriti, ali ključni razlog je ravnomernost izvora svetla, što je za ogledalo ključno, kako bi svetlo bilo prirodno, ujednačeno i bez senki.

LED ogledalo sastoji se od klasičnog ogledala koje ima nedaleko od ivice jednu široku traku od providnog stakla, i upravo kroz tu traku svetlost prolazi i osvetljava subjekta. Deo svetla odbija se između zida i neprovidnog dela ogledala, osvetljavajući deo kupatila oko ogledala, što ne pomaže posebno u korišćenju ogledala, ali pruža divno ambijentalno osvetljenje, tako da većina kupaca koristi tokom večeri i noći LED ogledalo kao jedini izvor svetla u kupatilu.

Prednosti LED ogledala

LED ogledala imaju tri značajne prednosti u odnosu na ogledala sa klasično postavljenim osvetljenjem:

- Manja potrošnja energije. U poređenju sa drugim tipovima sijalica, LED osvetljenje iste snage troši šest puta manje energije od fluorescentne sijalice i čak do 20 puta manje energije od klasičnih sijalica, kao što je sijalica sa užarenom niti.

- Duži radni vek. Radni vek LED osvetljenja meri se u hiljadama sati, pa se tako može očekivati da LED osvetljenje na ogledalu, ako se koristi jedan sat dnevno, traje preko deset godina, što znači da ćete verovatno pre zameniti ogledalo nego njegovo osvetljenje. Čak i ako sijalica ranije otkaže, zamena je izuzetno povoljna i laka.

- Daleko jasniji odraz. Ključni problem standardnih ogledala je to što ona osvetljavaju prvenstveno ogledalo, a ne lice. Međutim, za jasan odraz u ogledalu potpuno je nebitno da li je ogledalo osvetljeno (ako uperite fleš od telefona sebi u lice u potpunom mraku, videćete odlično svoj odraz u ogledalu). Sa druge strane, LED ogledalo osvetljava lice ujednačenom belom svetlošću, što daje potpuno jasan odraz, na nivou profesionalnih ogledala za šminkanje.

Ormarići sa LED ogledalima

Budući da su svetla postavljena iza ogledala, kupovina ormarića za kupalilo koji se postavlja iza LED ogledala može delovati nepraktično. Međutim, ormarić sa LED ogledalima je savršeno dobar izbor, sa tom razlikom što će se unutar ormarića naći svetla koja će malo smanjiti koristan prostor. Druga opcija je instalacija pozadinskog LED osvetljenja u sama vrtanca, tako da su vrata nešto deblja, što nije problem, jer je celokupna konstrukcija veoma lagana.

Čak i kada se ne koristi ormarić, LED ogledala često se kombinuju sa skrivenim utičnicama, jer postoji zgodan prostor između ogledala i zida koji se može iskoristiti za utičnice za električne uređaje i za brijače.

Infinity ogledala

Infinity mirror, odnosno beskrajno ogledalo, je posebna varijanta LED ogledala. Ova ogledala funkcionišu normalno kada su isključena, kao obično ogledalo bez osvetljenja, ali kada se uključi pozadinsko LED osvetljenje dobija se vizuelna iluzija beskonačnog tunela, potpuno trodimenzionalnog. Pritom, kada se osoba pred uključenim infinity ogledalom pomera i slika se pomalo pomera, što stvara još neobičniji efekat. Ova ogledala su veoma zabavna, iako nisu za svakoga, jer je zaista neobičan osećaj koristiti ih.

Na kraju, recimo samo da su LED ogledala o kojima ovde govorimo, sa pozadinskim LED osvetljenjem, daleko bolja od LED ogledala kod kojih je osvetljenje postavljeno u vidu nekoliko diskretnih lampica iznad ogledala. Iako takva ogledala daju veoma nežno svetlo, ponovo je problem u usmerenosti svetla, tako da ona nisu suštinski bolja od ogledala sa fluorescentnom rasvetom.