Najbolji protočni bojleri za kupatilo: Isplatljiviji od klasičnih bojlera?

Najbolji protočni bojleri za kupatilo: Isplatljiviji od klasičnih bojlera?

Za kupce koji žele komforan, jednostavan za upotrebu i energetski efikasan sistem za pripremu tople vode, protočni bojleri nemačkih proizvođača su jedno od najboljih rešenja.

Ključna prednost savremenih protočnih bojlera u odnosu na starije modele leži u nižoj potrošnji, čak i pri konstantnom korišćenju. Novi modeli su vrlo kompaktnih dimenzija i kao takvi zauzimaju manje mesta i lako se uklopaju u svaki enterijer. Za razliku od drugih tipova bojlera, protočni bojleri nemaju kazan, već se u protočnom bojleru nalazi snop cevi oko kojih se nalazi integrisani spiralni grejač, zahvaljujući kojem se voda trenutno greje dok prolazi kroz cevi. Protočni bojleri troše značajno manje električne energije od klasičnih bojlera, a električna energija se koristi samo u momentu dok voda teče. Kako bi se obezbedio manji gubitak toplotne energije, protočni bojler se uz pomoć kratkih brinoks cevi povezuje direktno sa slavinom i time se skraćuje put tople vode od bojlera do slavine.

Najbolji protočni bojleri za kupatilo

Pored montaže u kuhinji, protočni bojleri se vrlo lako i sa istim stepenom efikasnosti mogu koristiti i u kupatilima. Kada govorimo o upotrebi protočnih bojlera u kupatilima, naše kupce savetujemo da odaberu bojler veće snage, a najčešće je to protočni bojler od 18 kilovata, koji je u stanju da obezbedi dovoljnu količinu tople vode za tuširanje. Dodatna prednost je što protočni bojleri vodu zagrevaju i do 60°C, uz mogućnost finog podešavanja od +/- 0,5°C. Više nikada nećete doći u situaciju da voda nije ugrejana, s obzirom da protočni bojler trenutno greje vodu i omogućava da topla vode konstantne temperature može da se koristi neograničeno drugo.

Vaillant protočni bojleri

Kompanija Vaillant, kao pravi predstavnik nemačke filozofije proizvodnje, svojim korisnicima nudi artikle koji su veoma efikasni i pouzdani. VED Exclusive serija visokomontažnih protočnih bojlera omogućava kupcima da lako prate potrošnju vode i električne energije, za šta koriste naprednu elektroniku i velike displeje na bojlerima. Elektronske komponente mere ulaznu temperaturu hladne vode i potreban protok, te na osnovu toga određuju potrebnu snagu za zagrevanje. Vaillant protočni bojleri smanjuju potrošnju energije za grejanje vode do 30% u odnosu na druge protočne bojele i čak do 50% u odnosu na klasične bojlere, koji konstantno greju vodu iako se ona tokom većeg dela dana ne koristi. Temperaturu tople vode na Vaillant protočnim bojlerima možete podesiti na samom displeju, u rasponu od 20 do 55 stepeni Celzijusa.

Najveća prednost visokomontažnih Exclusive VED serije protočnih bojlera leži u konstantnosti temperature vode koja se neće promeniti ni u slučaju oscilacija pritiska i ulazne temperature vode, čak i u slučaju istovremnog korišćenja vode na više mesta u stanu. Korisnik u svakom trenutku može videti potrošnju vode i električne energije, ali i analizirati potrošnju u prethodnih 30-360 dana. Uz Exclusive VED protočni bojler kupac dobija i vodootporni daljinski upravljač, koji će omogućava da se direktno iz kade ili tuš kabine podesi željena temperaturu vode. Teoretski, tuš je moguće instalirati sa samo jednim jedinim ventilom koji otvara i zatvara vodu, dok se temepratura može kontrolisati daljinskim upravljačem.

Ideja za instalaciju protočnog bojlera: postavljanje unutar keramičke ploče ili druge imitacije drveta, tako da je vidljiv samo manji deo bojlera

 

Bosch protočni bojleri

Još jedan nemački brend koji predstavlja sinonim za kvalitet i pouzdanost je Bosch. Bosch se može pohvaliti vrhunskim kvalitetom i najsavremenijim tehnologijama, ali i atraktivnim i modernim dizajnom koji obezbeđuje jednostavnost korišćenja, funkcionalnost, energetsku efikasnost i uštedu energije. Kao i Vaillant bojleri, Bosch protočni bojleri električnu energiju koriste samo kad je slavina odvrnuta. Zahvaljujući venturi cevi koja stvara razliku u pritisku i efikasnoj bakarnoj spirali za zagrevanje, voda će se jako brzo ugrejati, ali i sprečiti nepotrebnu potrošnju vode i električne energije. Bosch protočni bojler sadrži i sigurnosni temperaturni graničnik koji će sprečiti pojavu pregrevanja i mogućeg oštećenja uređaja. Laki su za održavanje, a zahvaljujući specijalnoj kombinaciji materijala i tehnologije izrade doći će do stvaranja samo minimalnih naslaga kamenca na grejaču. Maksimalna temperatura vode može se podesiti na 60°C.

Bosch TR1100 seriju čine visokomontažni bojleri velike snage, sa hidrauličnim vođenjem i bakarnim grejačem. Smart funkcija omogućava uštedu električne energije i do 40%, jer se struja koristi tek kad se slavina odvrne. Bojler podržava Eco i Full režim rada, pa i kada podesite da bojler radi na najvišoj snazi on ostvaruje uštedu i do 20% veću od klasičnih protočnih bojlera.

Da li je moguće tuširati se korišćenjem protočnog bojlera?

Još jedna od prednosti protočnog u odnosu na klasične bojlere je i njihova sposobnost da, u zavisnosti od snage grejača, obezbede konstantan protok od 10 do 16 litara vode u minuti. Ovo dobija na posebnom značaju kada znate da domaćinstva u Srbiji potroše i do 9,5 litara vode po minuti u toku jednog tuširanja, i da ćete samim tim uvek imati spremnu toplu vodu, u trenutku kad vam je napotrebnija, i to u količini koja će zadovoljiti i najzahtevnije korisnike. Uz konstantan protok dovoljne količine vode i mogućnost preciznog podešavanja temperature za 0,5 stepeni Celzijusa i to u rasponu od 20 do 60 stepeni, protočni bojleri se nameću kao logičan izbor za svako kupatilo.

Protočni bojler ili Smart bojler?

Mišljenja smo da su oba izbora dobra, kako po pitanju funkcionalnosti, lakoće upotrebe i jednostavnosti montaže, ali i po pitanju uštede električne energije, tako da nećete napraviti grešku za koji god od njih da se odlučite. Sa druge strane, moramo naglasiti da protočni bojler može biti i za nekoliko hiljada jeftiniji od smart bojlera, pa će se svi oni koji imaju nešto manji budžet pre odlučiti za prvu opciju. Sa druge strane, smart bojler će vremenom naučiti sve vaše navike i do te mere vam olakšati upotrebu da će vam dovoljne količine tople vode biti dostupne baš u ono vreme kad je najčešće i koristite, dok će u ostalim delovima dana svoj rad svesti na minimum i obezbediti vam toplu vodu neophodnu za pranje ruku i korišćenje u kuhinji.