UGRADNE - KONZOLNE WC ŠOLJE - ISKUSTVA, PREDNOSTI I MANE

UGRADNE - KONZOLNE WC ŠOLJE - ISKUSTVA, PREDNOSTI I MANE

Psiholozi kažu da je najteži izbor između dva dobra. Između dve opcije koje imaju dobru i lošu stranu, nije teško izabrati onu koja je manje loša, dok izbor manjeg zla možemo da napravimo u sekundi. Međutim, možemo se zadržati pet minuta ispred frižidera sa sladoledima, što je primer izbora između više dobrih opcija. Drugi primer je izbor između ugradne i podne WC šolje - obe opcije su bolje u nekim siutacijama, a u današnjem blogu saznaćemo šta su konkretne prednosti i mane oba rešenja.

Ceo ugradni set, ugradni vodokotlić i podna šolja ili ništa ugradno?

Pitanje da li je bolja ugradna wc šolja ili podna wc šolja je pomalo trik pitanje, jer ne postoje samo dva "tačna" odgovora, već i treća opcija, a to je ugradni vodokotlić u kombinaciji sa podnom WC šoljom. Međutim, naš stav je da uvek kada se odlučujete za ugradne elemente, poželjno je ugraditi i WC šolju i vodokotlić, a ne samo vodokotlić.

Ako već otvarate zid da postavite nosač ugradnog vodokotlića, zašto ne biste postavili veći nosač, koji pored vodokotlića može da nosi i ugradnu konzolnu wc šolju? Mnogi setovi u prodaji obuhvataju noseće elemente, vodokotlić, tipku i WC šolju, što kompletno ugradno rešenje čini vrlo isplativim. Primera radi, Grohe ugradni set, koji obuhvata sve potrebne elemente, uključujući dasku, košta manje od 250 evra. Iako često možete čuti da u ceni leži ključna razlika između konzolnih i podnih WC šolja, ta razlika uopšte nije velika i može biti manja od 100 evra.



Tako dolazimo i do prave dileme, a to je konzolna WC šolja sa ugradnim vodootlićem ili potpuno izostavljanje ugradnih elemenata. Većina sajtova i blogova o dizajnu kupatila svodi ovu diskusiju na jednostavnu tvrdnju:

"Ugradne WC šolje su daleko lepše, ali su skuplje. Klasični toaleti su praktični i jeftini ali su estetski potpuno prevaziđeni."

Mi se sa time ne slažemo. Kao što smo već videli, razlika u ceni između ugradnog rešenja, monoblok WC šolje i podne WC šolje sa zidnim vodokotlićem nije tako velika, a i podne WC šolje mogu izgledati veoma lepo u klasičnim i vintage kupatilima.

Konzolne šolje su manjih dimenzija, distanca od poda čini održavanje kupatila lakšim, malo kupatilo sa njima deluje prostranije, dok u isto vreme ne moraju da se seku pločice - u ta četiri faktora se krije prednost konzolnih WC šolja u odnosu na podne, a ne toliko u opštoj estetici i u ceni.

Dodatne prednosti ugradne WC šolje

Apsolutno. Prva ključna prednost leži u tome što ne dodiruju pod, iz čega proizilazi nekoliko drugih prednosti. Oslobađanje slobodne površine poda čini da kupatilo deluje veće i olakšava pranje kupatila, jer se nečistoće ne zadržavaju na spoju WC šolje i poda. Ugradne WC šolje lakše se mogu smestiti na uske prostore, na primer između zida i kade, ili u male toalete, što je posebno važno u situacijama kada se gradi strogo po standardima, uz poštovanje propisane razdaljine između zida i WC šolje.

Naredna bitna prednost je mogućnost montaže konzolne WC šolje na visinu po želji. Starijim osobama više odgovaraju šolje postavljene na većoj visini, kako bi lakše sele i ustale, kao i visokim osobama, zbog čega je veoma dobro imati mogućnost izbora.



Još jedna prednost ugradnih rešenja je tih rad vodokotlića. Budući da se vodokotlić nalazi iza nekoliko centimetara zida, ugradni vodokotlići su skoro bešumni. Upravo to je najveća prednost tokom svakodnevnog korišćenja, kao i još jedan razlog zašto često povlačimo znak jednakosti između konzolnih šolja i podnih šolja sa ugradnim vodokotlićem, jer, kao što smo naveli na početku, postavljanje ugradnog vodokotlića je prioritet za svako savremeno kupatilo, a konzolna WC šolja je samo dobra prateća opcija.

Na kraju, vredi pomenuti i sve naprednije opcije koje danas prate ugradne šolje, bilo da je reč o samim šoljama ili vodokotlićima. Senzori, višestruki modovi ispiranja, WC šolje koje se same čiste, tuš WC i mnoge druge inovacije dostupne su uglavno u ugradnim varijantama, tako da možemo očekivati da ugradne WC šolje u budućnosti nastave da polako istiskuju podne WC šolje, iako su podne WC šolje rešenje neprevaziđeno po odnosu cene, trajnosti i funkcionalnosti.

Koliko se lako ugrađuju i održavaju ugradne WC šolje?

U kojoj meri će instalacija ugradne WC šolje predstavljati investiciju - finansijsku i vremensku, zavisi, pre svega, od vrste zida. Postavljane ugradne WC šolje najbolje je obaviti prilikom renoviranja kupatila, jer tada nema potrebe za razbijanjem i ponovnim postavljanjem pločica. Ako se postavljanje obavlja prilikom renoviranja, jedina briga je vrsta zida. Najlakše je raditi sa zidom od pune cigle, jer je cigle moguće izvaditi i preseći tako da se ostavi prostor za nosače, a zatim se cigle vraćaju. Nešto je teže raditi sa građevinskim blokovima, jer se oni teže "kroje" po želji, a najveći problem predstavalju zidovi u savremenim stanovima, koji se sastoje iz više slojeva (radi bolje izolacije). Tipičan novi stan poseduje slojeve ploča i izolacije, tako da je uklanjanje i vraćanje dela zida nešto komplikovaije. Međutim, gotovo svi novi stanovi već poseduju ugradne sanitarije, tako da nije potrebno otvarati zidove.

Kada je održavanje u pitanju, postoje dva potencijalna problema, ali oba su veoma retka. Prvi je lagano slabljenje veza na koje je fiksirana konzolna WC šolja. To se dešava veoma, veoma retko, jer su konzolne WC šolje uglavnom projektovane da izdrže optrećenje od čak 200kg.



Drugi potencijalni problem, koji se odnosi i na kombinaciju podna šolja + ugradni vodokotlić, jeste kvar vodokotlića. Međutim, savremeni ugradni vodokotlići poseduju otvore za pristup radi popravki posle ugradnje i ti otvori omogućavaju svaku vrstu popravke.

Svi ugradni elementi u stanu nose sa sobom i određen rizik, bilo da je reč o WC šolji, rerni ili serveru, jer je popravka komplikovanija nego kod samostalnih uređaja. Što je proizvod kvalitetniji, to su manje šanse da će doći do kvara, međutim proizvodi premium brendova su veoma skupi, tako da je najisplativije kupiti kvalitetan proizvod povoljne cene, kao što su pomenuti Grohe ugradni setovi, pa makar jednom u nekoliko godina obavili neku manju popravku.